EPA/Javier Lizón

Direktor KIPRED-a Ljuljzim Peci ocenio je da je stav Španije prema kosovskoj nezavisnosti počeo da se ublažava i da će ta zemlja priznati nezavisnost Kosova na kraju procesa dijaloga između Kosova i Srbije, piše Koha.

Peci je rekao da u Madridu ima sve više glasova da se pitanje u vezi sa Kosovom mora rešiti.

– Mislim da će se ublažavanje pozicije Španije dogoditi tokom ovog procesa dijaloga i njegovim zaključivanjem. Ukoliko vlada Sančesa ostane, može da prizna Kosovo, jer u Madridu ima mnogo onih kojima je dosta da budu u Briselu viđeni kao “crna ovca” zbog protivljenja Kosovu. Došli su u fazu kada žele da reše i ovaj problem – rekao je Peci.

Peci je takođe ocenio da priznanje Kosova od strane Grčke zavisi od SAD i dodao da je Atina promenila pristup Kosovu zbog svojih interesa.

– Mislim da je Grčka napravila razliku zbog svojih interesa. Grčka pregovara o Ugovoru o međusobnoj odbrani sa SAD od kraja 2019. godine, za vreme Trampove administracije. Ovaj ugovor je sklopljen uprkos činjenici da je Grčka članica NATO, kako bi joj se pružila dodatna zaštita u vezi sa problemima sa Turskom. Od tada se u raznim krugovima priča da će SAD iskoristiti ovu priliku da promeni položaj Grčke, a Grčka da prizna Kosovo u pravo vreme. Sporazum još nije potpisan. Vidim kretanje Grčke ka priznanju Kosova – rekao je Peci.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here