Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Španska policija (Policia Nacional) razbila je široku kriminalnu mrežu koja se bavila nelegalnom distribucijom audio i video materijala.

Kriminalna grupa, koja je distribuirala audio i video materijal u Evropi, Aziji i na Bliskom istoku, imala je više od dva miliona korisnika i procenjuje se da je ostvarivala zaradu veću od 15 miliona evra.

Međunarodna istraga, koju su podržali Europol i Eurojust, u koju su bile uključene vlasti Belgije, Kanade, Češke, Danske, Francuske, Italije, Nemačke, Luksemburga, Nizozemske, Poljske, Rumunije, Švedske, Velike Britanije i SAD, rezultirala je pretresom 15 stanova i hapšenjem 11 lica – četiri u Španiji, tri u Švedskoj i Danskoj, kao i jednog u Nemačkoj.

Među uhapšenima je i osumnjičeni šef bande, a tokom policijske akcije zaplenjeno je 4,8 miliona evra, uključujući i nekretnine u vrendosti od više od 2 miliona evra, četiri automobila u vrednosti od oko pola miliona evra, skupi satovi, kripto valute i elektronska oprema.

Takođe na računima osumnjičenih zamrznuto je 1,1 milion evra.

Policija je ugasila i 50 IP adresa, preko kojih su nelegalno distribuirali 40.000 kanala, serija i filmova.

Istraga protiv ove kriminalne grupe počela je prošle godine, kada je španska policija otkrila više sajtova preko kojih je ilegalno distribuiran audio-video sadržaj širom sveta.

Distribucija ilegalnih servisa to jest OTT TV usluga vršila se preko Španije.

Inače istraga je započeta na žalbu “La Lige”, Saveza za kreativnu privredu i zabavu, NAGRA i Bundeslige zbog kršenja prava na prenos sportskih utakmica.

Istragom je policija došla do šefa organizacije, koja se sastojala od iranskih državljana koji su živeli u Alikanteu.

Preko svoje kriminalne mreže nudili su nelegalno više od 40.000 televizijskih kanala, filmove, dokumentarne filmove i drugi digitalni sadržaj, koji su postavili na međunarodnim serverima.

Svoj ilegalni “proizvod” nudili su preko interneta po ceni koja je daleko ispod one za legalne usluge.

Kriminalna mreža čak je uspostavila sofisticiranu tehničku podršku i kontrolu kvaliteta na svojoj onlajn platformi, a ponovu su krajnji korisnici ostali uskraćeni za plaćenu uslugu jer nisu izabrali legalne provajdere.

Prema Europol-u ovo je prvi primer sinergije različitih timova finansijskih i privrednih eksperata pod krovom novog Evropskog centra za finansijski privredni kriminal pri Europol-u.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here