Vesti
BOLESNI I NEMOĆNI: Hidajet i Bajramka Pljakić

Grupa čitalaca “Vesti” iz Ciriha, koju čine dobrotvori poreklom iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, obradovala je ovih dana, sa ukupno 600 švajcarskih franaka, nekoliko štićenika našeg Humanitarnog mosta na Pešteru, Rogozni i Novom Pazaru.

U propratnom pismu, upućenom poznatom humanitarcu i našem saradniku Hidu Muratoviću, sa molbom da pomogne oko uručivanja njihove pomoći, dobrotvori iz najvećeg grada Švajcarske ističu da su u obezbeđivanju donacija, koje će, osim u Rašku oblast, biti upućene siromašnima i u drugim delovima Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, učestvovali i njihovi prijatelji i poslovni saradnici iz Francuske, Italije i Španije.

Donatori su zamolili da se donacija podeli na četiri jednaka dela i da po 150 franaka dobiju: porodice Slobodana Bandovića iz sela Gradac na Pešteru, porodica Raha Baždara iz Sjenice, supružnici Dilja i Milanko Drobnjak iz Pasijeg Potoka na Rogozni i Hidajet Pljakić iz Oraša kod Tutina, odnedavno žitelj Novog Pazara.

Porodica Bandović je izuzetno siromašna, glava familije Slobodan nadničeći jedva prehranjuje suprugu Stanku, majku Mariju i decu Stafana, Radišu, Marka i Milicu, a da nevolja bude veća mali Radiša od rođenja ima ozbiljne zdravstvene probleme i smetnje u govoru.

Porodica Bandović čeka bolje dane

Porodica nepokretnog Raha Baždara iz Sjenice godinama preživljava uz pomoć dobrih ljudi i naših čitalaca, a svo petoro Rahove dece: Elko, Safija, Sabaheta i Ela imaju smetnje u razvoju i nesposobna su za rad i samostalan život.

Supružnici Dilja i Milanko Drobnjak žive u planinskoj zabiti i nemaju mnogo mogućnosti da zarade za pristojan život, Dilja je u ovaj siromašni kraj došla iz Albanije, da bi se udala i makar i u poznim godinama dobila potomstvo. Naši čitaoci kupili su im kravu, veš-mašinu i televizor.

Duže od dve decenije naši čitaoci pomažu i Hidajetu Pljakiću, teškom invalidu (bez obe noge) iz sela Oraše kod Tutina i njegovoj jedva pokretnoj supruzi Bajramki, da bi bili bliže lekarima Hidajet i Bajramka nedavno su se preselili u Novi Pazar, a u obezbeđivanju krova nad glavom pomogli su mu dobrotvori iz celog sveta, poreklom iz ovog kraja. Sada im je najvažnije da nekako skrpe za život i lekove i da otplaćuje stan koji su kupili na dugogodišnji kredit.

Donaciju iz Ciriha potrošićemo za ishranu i lečenje sina Radiše, koji još ima problema sa govorom, svaki odlazak lekarima i logopedima u Sjenici i Novom Pazaru puno nas košta, čeka nas i kontrola u Beogradu, nadamo se da ćemo sakupiti i novac za uključenje struje i konačno useljenje u kuću koju su nam prošle godine izgradili čitaoci “Vesti” iz celog sveta, hvala beskrajno dobrotvorima iz Švajcarske i svima koji nam pomažu – poručuje Slobodan Bandović.

– Nama je svaka pomoć velika kao kuća, hvala dobrotvorima iz Ciriha, kupićemo brašno i lekove, to nam je sada i uvek najpotrebnije, bog im dao sreću i zdravlje – ističe Elko Baždar.

Elko Baždar sa sestrama

Kupićemo hranu

– Hvala bogu, pa zima ove godine puno kasni na Rogozni, još nema snega ni mraza, a i putevi su prohodni pa možemo (kad imamo para) da odemo do Novog Pazara i kupimo šta nam je najpotrebnije. Ova donacija omogućiće nam da dok je vreme još lepo pešice siđemo do grada i snadbemo se najosnovnijim namirnicama – priča Dilja Drobnjak.

HVALA DOBROTVORIMA: Dilja i Milanko Drobnjak

Bajramku čeka operacija

– Mada smo sada u gradu i u toplom, supruga Bajramka i ja i dalje zavisimo od pomoći dobrih ljudi, oboje smo teški invalidi i stalno na lekovima, pa nam je svaki dinar i svaki evro preko potreban da preživimo, Bajramku uskoro čeka i teška operacija u Beogradu, nadamo se da će čitaoci “Vesti”, posebno dobre Sandžaklije, i dalje biti uz nas, hvala do neba dobrotvorima iz Švajcarske, bog neka ih čuva – kaže Hidajet Pljakić.