Tanjug
Zgrada Patrijaršije

Srpska pravoslavna crkva saopštila je danas da odlučno odbija stav Evropskog parlamenta čijom Rezolucijom je stavljena u ulogu uzročnika “napetosti među etničkim grupama na Zapadnom Balkanu kako bi raspirila sukobe i podelila zajednice”, što je, kako ističu, potpuno suprotno činjenicama i zalaganju Crkve u svakodnevnom životu.

Iz SPC poručuju da nisu iznenađeni, ali da su, kako navode, duboko razočarani neopravdanim pominjanjem Crkve u pomenutom dokumentu o spoljnom uplitanju u sve demokratske procese u Evropskoj uniji, uključujući dezinformisanje, zasnovano isključivo na dubokim istorijskim predrasudama i tendenciozno kreiranim stereotipima. Naglasili su i da se u angažovanje Crkve ne može uplitati ni Istok ni Zapad.

“Stavljanje Srpske Pravoslavne Crkve u ulogu uzročnika napetosti među etničkim grupama na zapadnom Balkanu kako bi raspirila sukobe i podelila zajednice, potpuno je suprotno činjenicama i zalaganju Crkve u svakodnevnom životu i stoga takav stav odlučno odbijamo”, navodi SPC.

Crkva se, kako navode, bez prestanka moli za mir, gradi mir i podstiče svoj verni narod da zaceljuje rane prošlosti, a kako navode, ona unapređuje poverenje i gradi mostove saradnje sa susedima, bez obzira na to kako se mole i kom narodu pripadaju.

Kvalifikovanje Srpske Pravoslavne Crkve u Rezoluciji, suprotno ovim neoborivim i opšte poznatim činjenicama, kako navode, daje pogrešnu sliku i rezultate koji nisu u skladu sa ciljevima zbog kojih je osnovana i zbog kojih postoji Evropska unije. Oni navode da se SPC zalaže za tradicionalne porodične vrednosti, ali podsećaju da to isto čine katolička crkva i neke crkve reformacije.

“Dužni smo da pojasnimo zaista začuđujuće stavljanje u negativan kontekst pitanja zaštite tradicionalnih porodičnih vrednosti, za koje se Srpska Crkva zalaže na isti način kako to zaista čini i Ruska Pravoslavna Crkva, kao i sve ostale pomesne Pravoslavne Crkve bez izuzetka, ali, ni najmanje različito, i Katolička Crkva, kao i neke Crkve Reformacije. O tome svedoči, na primer, zajednička izjava pape Franje i patrijarha Kirila data na Kubi, kao i niz izjava koje je papa Franja, kao i njegovi prethodnici, dao zajedno sa patrijarhom Vartolomejem, kojima i katolici i pravoslavni zajedno reafirmišu porodicu kao prirodno središte života čoveka i društva. Slična načela o braku nalazimo i u islamu, kao, naravno, i u judaizmu”, navodi se u saopštenju.

Za SPC ovo su elementarne i ujedno univerzalne antropološke vrednosti na kojima ili opstaje ili pada ne neka nacija, država ili unija nego ljudska civilizacija, tako da se ne mogu menjati u zavisnosti od mišljenja bilo kog političkog foruma ili društvene grupe.

“Crkva, kako u svom biću tako i u svojoj društvenoj delatnosti, nije po sebi ni konzervativna ni liberalna. Ona ne čuva ni stari sistem vrednosti zato što je star niti ubrzano hrli da prihvati novi pristup čoveku i okruženju u kojem on živi, i to zato što je nov. Nasuprot tome, svojim jevanđelskim i hristocentričnim sistemom vrednosti Crkva je, nezavisno od vremena i prostora, uvek savremena. To znači, da ona u svakom vremenu pripada večnosti i svom vremenu”, poručuju iz Crkve.

Navode da je teško razumeti zašto se u pomenutoj Rezoluciji kao sporan pominje odnos između države i Crkve, jer “svako ko se imalo interesuje za ovo pitanje zna da se SPC zalaže, što je u dobroj meri uređeno konkretnim zakonima u državama gde vrši svoju misiju, za načelo kooperativne odvojenosti Crkve i države”.

“Ovakvo delanje Srpske Pravoslavne Crkve zasnovano je na demokratskim principima i procedurama i to radi dobra svih – države, Crkve i svih građana – bez obzira na to da li su vernici ili nisu. Da li treba podsećati da je upravo takvo uređenje zastupljeno i u državama Evropske unije u čijem parlamentu je donesena Rezolucija?”, navedeno je u saopštenju.

Oni dodaju da ne postoji, niti može da postoji, uplitanje, bilo sa Istoka bilo sa Zapada, u fundamentalna pitanja mira i saživota, koja se nalaze u središtu interesovanja, rada i angažovanja naše Crkve.

“Crkva će nastaviti da se jedinom Mirotvorcu, Hristu Raspetom i Vaskrslom, moli za mir među ljudima koji žive na ovom prostoru i za mir svega sveta”, saopštila je SPC.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here