spc-linz.at
Episkop austrijsko-švajcarski Andrej

Eparhija austrijsko-švajcarska Srpske pravoslavne crkve reagovala je na novonastalu situaciju u Austriji i mere restrikcija koje je donela austrijska vlada u cilju pokušaja smanjenja širenja koronavirusa, otkazivanjem do kraja meseca svih manifestacija, a tako i veronauke, kao i nalogom za ograničenje broja vernika u hramovima.

“U Austriji smo prihvatili upustva koja su vlada i Ministarstvo zdravlja izdali u cilju sprovođenja mera prevencije za dalje širenje virusa. Predviđene mere se imaju primeniti i u crkvenom i bogoslužbenom životu. Pored ovih uputstava za Austriju, pozivamo Uprave svih parohija i eparhije da se pridržavaju naredbi vlasti i da postupe u skladu sa dobijenim lokalnim propisima”, poručuje se u odluci eparhije.

Arhijerejskim namesnicima je naloženo da upoznaju uprave i starešine hramova sa odlukom koje se moraju svi pridržavati.

“Bogosluženja u hramovima su, na osnovu državne naredbe o zabrani okupljanja u zatvorenom prostoru za veći broj od 100 ljudi, ograničena u sledećim razmerama: Molimo Uprave hramova da organizuju Odbor koji će biti odgovoran za ovo i brine da u hramu nema više od 50 osoba u isto vreme, jer ukoliko se desi da u zatvorenom prostoru ima više od navedenog broja, izložićemo se riziku dobijanja krivične prijave. Vernicima naglasiti naročito mogućnost učešća na bogosluženju i pričešćivanja radnim danima, sredom i petkom, kao i subotom, kada je manji broj okupljenih u hramu, a da se nedeljom ne zadržavaju dugo oni koji se nisu pripremali za sveto pričešće”, navodi se u odluci.

Crkveni život, kako se ističe, treba u okviru ovih uputstava i nadalje da se odvija i da hramovi ostanu otvoreni za narod kao i do sada.

“Preporučujemo i savetujemo sveštenstvu i narodu, da se prilikom susreta ne pozdravljaju niti rukovanjem, niti celivanjem ruke i da se razgovori u bliskom kontaktu svode na minimum. Naša arhipastirska, očinska preporuka sveštenstvu jeste da u nedeljnoj propovedi ohrabrujemo naš narod i da svi, koliko su u mogućnosti dolaze tokom dana u radnoj nedelji u svoje hramove, a da se nedeljom smanji dolazak u crkvu, dok se ovaj nesrećni period ne završi”, stoji dalje u odluci.

“Upućujemo svo sveštenstvo i sve vernike da se u ovim danima svete četrdesetnice punih iskušenja posebno mole za one koji su oboleli, ali i za one koje obuzima preterani strah zbog novonastale situacije. Savetujemo vernicima da zajedničke molitve i okupljanja nadoknade ličnom molitvom, što ne predstavlja nikakvo novotarstvo, nego je apsolutno saglasno i sa Predanjem Crkve, kao i manastirske prakse. Sve ovo ne ukazuje na mogući strah od pričešćivanja, nego na nastojanje da se zaštitimo od opasnosti kojima smo izloženi pri masovnim okupljanjima”, objašnjava eparhija.

Eparhija ističe i da do kraja meseca otkazuje sve manifestacije, veronauku, predavanja, izložbe, kao i sve što ima veze sa bilo kojim vidom okupljanja.

“Svima koji imaju bilo kakve simptome gripa – kašalj, kijavicu, temperaturu, glavobolju, bol u vratu, ili bilo kakve tegobe da izbegavaju da dolaze na bogosluženja dok se u potpunosti ne oporave, kako bi zaštitili i sebe i druge. Naša Crkva se moli za sve koji su bolesni i koji opravdano izostaju sa crkvenih sabranja. Bilo koja mera predostrožnosti koja narušava našu veru i uzdanje u Boga ili bilo šta što je usmereno na vređanje Svetog Pričešća i Svetih tajni su za osudu”, ističe se u odluci koju je potpisao episkop austrijsko-švajcarski Andrej.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here