Youtube/ŽIVA ISTINA
Milutin Simović

Besprizorna hajka na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori doživela je vrhunac skandaloznom optužbom tela pod kontrolom vlade da je crkva najveća pretnja zdravlju nacije. Autorska prava na ovo “otkriće” polaže Nacionalno koordinaciono telo za suzbijanje epidemije korona virusa, na čijem je čelu potpredsednik vlade i visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Milutin Simović. Još skandaloznije je, po opštoj oceni, to što je sednici tela na kojem je “ustanovljeno” da je SPC opasna za zdravlje prisustvao i premijer Duško Marković.

– Javna okupljanja u organizaciji SPC i pojedinih političkih aktera direktno doprinose rastu broja inficiranih i ugrožavaju zdravlje i živote osoba koje učestvuju na tim skupovima, njihovih porodica i svih građana. Rizik ovih nedozvoljenih i opasnih okupljanja utoliko je veći što će se oboljenja onih koji ovih dana budu inficirani na nedozvoljenim skupovima manifestovati tokom izbornog procesa – saopštio je NKT.

To telo, kako ocenjuju posmatrači, ovakvim porukama otvoreno plaši birače da će preskočiti glasanje ukoliko budu išli na litije i stavlja do znanja SPC da će je režim optužiti za glavnog krivca zbog mogućeg širenja epidemije, nagoveštavajući i da se vlast neće libiti da izbore proglasi neregularnim ako rezultati budu ukazivali na poraz DPS-a i saveznika.

Crkva, koju su opskurni prorežimski portali ovih dana proglasili za svojevrsni servis srpske tajne službe, a vladike i sveštenike za agente sakrivene iza mantije, poručuje da je nečuveno da je NKT optužuje za nešto s čim nema nikave veze. Mitropolije i eparhije SPC u Crnoj Gori tvrde da nemaju nikakvu ulogu u organizaciji poslednjih litiji, ističući da su zbog poštovanja protivepidemijskih mera svoje aktivnosti svele “ispod svakog minimuma”.

– Ako je NKT, kao telo koje je sada već izvesno u potpunosti ispolitizovano i u službi anticrkvenog režima, u svom saopštenju imalo u vidu događaje koji se poslednjih sedmica odvijaju kao odblesak i svojevrsni nastavak litija za odbranu svetinja od onih koji hoće da konačno unište Crnu Goru diskriminatornim i sramnim zakonom o slobodi veroispovesti, onda adresa nisu institucije SPC. Svojim poslednjim neopravdanim i bezobzirnim napadom na crkvu Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti dokrajčilo je i poslednje ostatke svog ugleda – saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska. Mitropolit Amfilohije i saradnici uvereni su da i NKT, kao i cela vlast, znaju šta je problem, ali to neće da priznaju.

– Dame i gospodo, potpisnici poslednjeg beskrupuloznog i bespotrebnog ataka na Crkvu Božju, otpor prema bezakonju koje vi zdušno podržavate organizuje sam narod. Ova tvrdnja nije nikakav demagoški populizam nego puna istina – zaključuje MCP, naglašavajući da crkva uvek objavi kada nešto organizuje i da se ni ubuduće, kao što nije činila ni do sada, neće kriti iza bilo koga.