Hadži Marko Vujičić
Arhijereji SPC

Sabor SPC saopštio je danas da prihvata za Makedonsku pravoslavnu crkvu status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, koji joj je dodeljen još 1959. godine.

Kako se navodi u saopštenju, tako je rešen spor, koji datira još od davne 1967. godine, kada se MPC odvojila od SPC.

“Sa blagodarnošću Gospodu i sa radošću Sabor pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa, a to je status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, dodeljen još 1959. godine”, kaže se u saopštenju SPC.

Pre ove odluke Sabora obnovljeni su razgovori srpskog patrijarha Porfirija i predstavnika MPC na čelu sa vladikom Stefanom, koji su vođeni za pregovaračkim stolom u Nišu i to u najvećoj tajnosti.

Iz Sabora poručuju da su sada uklonjeni razlozi za prekid bogoslužbenog i kanonskog opštenja, izazvani jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, te će biti uspostavljeno puno liturgijsko i kanonsko opštenje.

“Vaspostavljanjem jedinstva na kanonskim osnovama i pod uslovima važenja kanonskog poretka na čitavom području Srpske pravoslavne crkve dijalog o budućem i eventualno konačnom statusu eparhijâ u Severnoj Makedoniji nije samo moguć nego je i celishodan, legitiman i realan”, dodaje se u saopštenju.

U dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu SPC će se rukovoditi samo i isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, merilima i normama, ne mareći za ‘realpolitičke’, ‘geopolitičke’, ‘crkvenopolitičke’ i druge jednostrane inicijative i ne podležući uticajima ili pritiscima.

“I, naposletku, Sabor nema nameru da posle rešavanja statusa uslovljava novu sestrinsku Crkvu ograničavajućim klauzulama u pogledu opsega njene jurisdikcije u matičnoj zemlji i u dijaspori, uz preporuku istoj da pitanje svog zvaničnog naziva reši u neposrednom bratskom dijalogu sa jelinofonim i ostalim pomesnim Pravoslavnim Crkvama”, saopštio je Sabor.

Posle 20 godina, nakon što je 17. marta 2002. godine donet Niški sporazum između SPC i nepriznate MPC, oko definisanja njihovih odnosa, uspostavljena je opet zvanična komunikacija a plodovi te komunikacije urodili su današnjom odlukom Sabora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here