EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Novak Đoković

Novak Đoković, najbolji srpski teniser, doživeo je šokantan poraz u finalu turnira Masters serije u Parizu od 19-godišnjeg Danca Holgera Runea u tri seta, sa 3:6, 6:3, 7:5.

Meč je odlučen u poslednja dva gema trećeg seta, Đoković je dozvolio Runeu brejk u 11. gemu, u 12. je morao da uzvrati kako bi izborio taj-brejk, imao je čak šest šansi za to, ali je mladi Danac za sve imao odgovor.

Veliki problem za Đokovića bila je realizacija upravo brejk šansi, iskoristio je samo dve od 12, mučio se sa time u drugom setu, a sa takvom praksom je nastavio do samog kraja što mu je donelo poraz i predavanje krune šampiona Pariza svom nekadašnjem učeniku i sparing partneru.

Đoković je nesigurno ušao u meč, servis nije dobro funkcionisao, produžen je prvi gem do igre na prednost, ali Runeu nije dozvolio prostor za potencijalni napad.

Solidan je bio Danac u svom prvom servis-gemu, ali je u drugom posustao i sa dve duple servis greške u nizu je praktično poklonio brejk najboljem teniseru Srbije.

Uprkos tome, 19-godišnjak je nastavio sa svojim stilom, agresivno je napadao mrežu, ali to za Novaka nije bio veći problem, jedan brejk je bio dovoljan da u devetom gemu okonča prvi set, bez izgubljenog poena za 6:3.

Ogromnu šansu da napravi brejk već na startu drugog seta imao je Đoković, ali je tri prilike za to Rune uspeo da neutrališe na spektakularan način, pritom i pozvavši publiku u pomoć.
Slično duelu sa Cicipasom u polufinalu, Đoković je dozvolio brejk rivalu u narednom gemu, posle čega je usledilo nekoliko mirnih gemova gde su serviseri bili veoma sigurni.

Delovalo je da će Novak u sedmom gemu imati priliku za napad, ali je veoma loše igrao, bio je neodlučan na mreži, mogao je do brejk šanse međutim očajni su bili smeč i volej što je pomoglo Runeu da stigne do petog gema.

Nije bilo šansi za Đokovića da napadne servis rivala u devetom gemu pa je mladi Danac stigao do seta sa 6:3 i ukupnog izjednačenja, što je meč odvelo u odlučujući period.
Na startu trećeg seta Đoković je predstavio servis-volej igru, delovalo je da može da napadne već u drugom gemu, ali je Rune imao odlične početne udarce koji su sprečili probleme.

U četvrtom gemu mladi rival nije imao rešenje, namirisao je Đoković priliku i ovoga puta nije propustio šansu da stekne prednost od jednog brejka, ali neodlučnom igrom nije potvrdio prednost, praktično je poklonio brejk Runeu i zatim zatražio medicinsku pomoć jer je bilo evidentno da ima problem sa levom nogom, odnosno butnim mišićem.

Rune je vratio meč u egal, Đoković je u osmom gemu imao šanse da napadne, ali nije to iskoristio, međutim u 11. je popustio, dozvolio je brejk rivalu ispalivši lopticu u aut i omogućio je mladom Dancu priliku da servira za meč.

Poslednji gem meča će se pamtiti, trajao je petnaestak minuta, Đoković je imao čak šest brejk prilika, ali nije uspeo da iskoristi nijednu za opstanak u duelu, a Rune je sa druge strane realizovao meč loptu i ostvario najveći rezultat u karijeri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here