pixabay.com

Oko 16.000 nemačkih prodavnica suočeno je sa bankrotom zbog rastućih troškova energije, objavio je “Špigl”, pozivajući se na Nemačko udruženje maloprodaja.

Kako se navodi, udruženje se obratilo pismom vicekancelaru i ministru ekonomije Robertu Habeku u kojem je upozorilo da “eksplozivni troškovi energije” onemogućavaju sve većem broju trgovaca da sastave kraj s krajem.

Oni su situaciju okarakterisali kao “egzistencijalnu pretnju” i precizirali da bi oko 16.000 preduzeća moglo da bankrotira ove godine, dok će se “negativni trend” verovatno nastaviti i 2023. godine.

Udruženje je saopštilo da povećanje troškova energije, koji su u proseku porasli za 147 odsto od početka godine, sprečava trgovce da ostvare profit. Udeo troškova električne energije u obimu prodaje za trgovce na malo je već dostigao skoro 3% u proseku i mnogi u industriji očekuju da će ta cifra porasti na čak 5% u 2023.

Prema rečima predsednika udruženja Jozefa Sanktjohanzera, dobit ostvarena u mnogim maloprodajnim sektorima je već danas izuzetno niska. U slučaju odeće, operativni profit kao procenat prodaje iznosi 2,1%, dok je kod obuće trenutno negativan i iznosi -1,2%. Čak i u oblastihrane iznosi samo 2-4%.

Ovakvo stanje stvari može mnoge kompanije staviti u nepovoljan položaj, upozorava udruženje. S obzirom na nagli pad kupovne moći privatnih domaćinstava i rekordno visoku inflaciju, verovatno neće biti moguće prebaciti rastuće troškove energije na potrošače, navodi udruženje.

Zbog toga je grupa pozvala vlast da interveniše privremenim ograničavanjem tarifa i smanjenjem poreza na električnu energiju na minimum.

2 COMMENTS

  1. Jel vam drago? Jestel se zapitali koliko vaših sugradjana radi u ovih 16000 prodavnica?
    Možda će sada potražit sreću u Rusiji ili na okupiranom području Ukrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here