Špijunska afera u Poreskoj upravi

0

Čelnik Poreske uprave Marko Marinković obelodanio je navodni novi skandal u Srbiji saopštivši da su bivši savetnici ministara finansija neovlašćeno iznosili podatke iz Poreske uprave. Reč je o Ivanu Posavcu koji je bio savetnik Lazara Krstića, ministra finansija u rekonstruisanom kabinetu Aleksandra Vučića, te o Milici Bisić koja je isti posao obavljala za Mlađana Dinkića. Njih dvoje su, navodno, “neovlašćeno pristupali podacima Poreske uprave”.
Marko Marinković na konferenciji za novinare rekao je da je Ivan Posavec po nalogu državnog sekretara Ministarstva finansija Nikole Ćorsovića i uz “podršku i sugestiju” Milice Bisić imao pristup bazama podataka Poreske uprave i Ministarstva unutrašnjih poslova sa oznakama “strogo poverljivo” i “službene tajne”, kao i da je ove podatke iznosio iz zgrade Poreske uprave. U ovim bazama podataka, kako je naglasio Marinković, nalaze se sva imena, jedinstveni matični brojevi, adrese, dugovanja, reprogrami građana Srbije, dok se u bazi MUP nalaze podaci o svim vozilima i o njihovim vlasnicima.
Prvi poreznik Srbije nije pojasnio čemu bi ti podaci mogli da posluže, te javnosti ostaje samo da nagađa, ali je prijava ipak podneta policiji i tužilaštvu.
– Prilikom razduživanja Posavec je vratio tri diska sa podacima, ali je u međuvremenu putovao u inostranstvo. To se na Zapadu zove špijunaža – rekao je Marinković i time sugerisao da su državne tajne završile u rukama stranaca. On je istakao i da se Milica Bisić nije upisivala prilikom ulaska u zgradu PU, niti je neko pregledao da li i šta iznosi i to joj je omogućio sadašnji pomoćnik direktora PU i direktor Centra za velike poreske obveznike.
– Gospođa Bisić je tokom prethodnog perioda imala slobodan pristup podacima PU. Dolazila je dva puta nedeljno crnim džipom mercedes i boravila bez evidentiranja. Za Posaveca je izrađena identifikaciona kartica sa pristupom u sve delove zgrade koju je koristio čak i kada je ministar čiji je bio savetnik podneo ostavku – rekao je Marinković, nazivajući Bisićevu sivom eminencijom Poreske uprave.

Ministar i Holivud
Marinković je dodao da je o svemu ovome obavestio aktuelnog ministra finansija Dušana Vujovića, koji ga je ozbiljno saslušao, dok mu je prethodni direktor Poreske uprave Aleksandar Miljković rekao: “Nije ti ovo špijunski film”.

Bisićeva negira navode
Milica Bisić negirala je optužbe koje je na njen račun izneo Marko Marinković. Ona je istakla da je često boravila u Poreskoj upravi, jer joj je to bio deo posla.
– Ja nikada ni na koji način nisam bila u dodiru sa podacima koji bi mogli da se smatraju tajnim podacima – rekla je Bisićeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here