Youtube/N1
Valentin Incko

Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) potrošila je više od 300 miliona konvertibilnih maraka za 25 godina postojanja.

O visini primanja službenika OHR-a najupečatljivije svedoči mesečna zarada prvog čoveka te institucije Valentina Incka, koja iznosi 24.000 evra mesečno. Naime, tu cifru je nedavno otkrio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je, kritikujući visokog predstavnika, poručio da bi za pomenutu sumu mogao i morao da radi mnogo bolje. Incko je, bez sumnje, šampion u visini primanja, ali ni njegovi bliski saradnici za njim ne kaskaju mnogo. O tome govori ovogodišnji budžet OHR-a od 5,32 miliona evra, odnosno blizu 10,4 miliona maraka. Kada se ta cifra pomnoži sa brojem godina od početak rada OHR-a dobije se suma od oko 260 miliona KM. Međutim, budžet te kancelarije je ranije bio mnogo veći nego sada, pa se veruje da su zemlje donatori za rad Incka i saradnika do sada potrošili više od 300 miliona KM. To, saglasni su predstavnici Republike Srpske, i ne bi bilo mnogo da je Kancelarija visokog predstavnika radila kako treba i unapredila zemlju, što se nije desilo. Naprotiv! Opšta ocena je da je OHR doprineo naelektrisanoj atmosferi u odnosima među partijama i narodima u BiH favorizovanjem Bošnjaka i njihovih ineteresa nauštrb Srba i Hrvata. Mnogi političari, a pre svih Milorad Dodik, zbog toga već godinama vode bespoštednu polemiku sa Valentinom Inckom. Njegovim radom, između ostalih, nije zadovoljna ni Dušanka Majkić, delegat Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Klubu Srba Doma naroda BiH.

– Verujem da će vam iz OHR-a odgovoriti da mir nije nipošto skup, sa čim se slažem. Međutim, ako je mandat visokih predstavnika da doprinose izgradnji mira, smatram da bi mnogo veći doprinos tom cilju dali da su pomogli i ohrabrili neke strane investitore da dođu u BiH – uverena je Majkićeva, koja smatra da zemlje članice Saveta za sprovođenje mira (PIK) treba pitati da li su zadovoljni onim za šta su izdvojile novac.

Nezadovoljstvo radom OHR-a ne krije Ruska Federacija, čiji je ambasador u UN Vasilij Nebenzja nedavno poručio da bi PIK trebalo da raspravlja o daljoj sudbini institucije na čijem je čelu Incko.

– Sazrelo je vreme za reviziju uslova i kriterijuma zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika u BiH – ocenio je Nebenzja i predložio da Upravni odbor PIK-a treba da razmeni mišljenja o tome na sednici početkom decembra.

EU glavni finansijer

Najviše para za rad Kancelarije visokog predstavnika u BiH izdvaja Evropska unija, koja obezbeđuje 54 odsto sredstava. Slede SAD sa 22 i Japan sa 10 odsto. Kanada obezbeđuje tri odsto sredstava, a nešto manje (2,5 odsto) Organizacija islamske konferencije, dok Rusija izdvaja 1,2 odsto, a ostali 6,9 procenata od ukupne sume namenjene za egszistenciju OHR-a.