Mitropolija crnogorsko-primorska
Vladika dioklijskI Metodije

Zastrašujuća propaganda Mila Đukanovića i Demokratske partije socijalista u finišu izborne kampanje iznedrila je do sada najbezočniju kampanju u izvedbi opskurnog portala Udar.me, kojom se režim najbestidnijim lažima i parapolicijskim podmetačinama obrušio na svoje najljuće rivale – Srpsku pravoslavnu crkvu, opoziciju, neposlušne biznismene i novinare. Naravno, i na Srbiju, koju aktuelna udarna pesnica u obračunu sa neistomišljenicima optužuje da je preko tajne službe unajmila čak 235 ljudi, proglasivši ih za špijune koji “za tuđi groš rovare protiv sopstvene države”.

Portal Udar nije objavio samo imena navodnih srpskih agenata, već i njihove fotografije, kao i tobožnja kodna imena i operativne veze. Upravo to pokazuje da ova na prvi pogled budalasta ujdurma nije baš tako naivna, jer sada svaki Đukanovićev fan zadojen mržnjom i željom da se obračuna sa “neprijateljima države” ima njihove fotografije, pa može da bira na koga će se ostrviti. Šaptači portala Udar već su ugrozili ljude sa svoje sumanute liste, čiju verodostojnost najbolje pokazuju tobožnja kodna imena agenata poput naziva “Kalimero”, “Okidač”, “Mantija”, “Ikona”, “Divljak”, “Rus”, “Rođa”, “Mačak”, “Padobranac”, pa čak i “Alah”, kako su imenovali jednog muslimana sa spiska.

Iako većina opozicionara i analitičara veruje da je ovaj sramni linč najbolji dokaz predizborne panike na Đukanovićevom brodu, neverovatno je da neko sa takvom lakoćom za stranog špijuna proglasi i jednog vladiku. Reč je o episkopu dioklijskom Metodiju, uz koga su prikačili navodno kodno ime “Ikona”, a za njegovu operativnu vezu proglasili službenika u Patrijaršiji SPC u Beogradu. Vladika Metodije poznat je kao jedan od najžešćih boraca za odbranu svetinja, koji je tokom protesta bio pretučen i prebačen na lečenje u Beograd. Špijunska etiketa zalepljena je i ocu Miajlu Backoviću, kome su zakačili šifru “Padobranac” zato što je predsednik Izvršnog odbora Udruženja veterana 63. Padobranske brigade. Po istoj mustri igumanu manastira Reževići Hrizostomu Nešiću “dodelili” su ime “Okidač”, uz tvrdnju da je njegova operativna veza Obren Jovanović, sekretar Mitropolije crnogorsko-primorske i jedan od najbližih saradnika vladike Amfilohija. Za tobožnju operativnu vezu proglašen je i biznismen Miodrag – Daka Davidović, koga režim godinama progoni, u čemu mnogi vide i pozadinu atentata u Beogradu u kojem je vlasnik nikšićkog “Neksana” ranjen dok je sedeo sa vladikom Joanikijem. Zanimljivo je da su međe “veze” špijuna sa terena osim u vrhu SPC uvrstili i bliske saradnike predsednika Srbije Aleksandra Vučića, što bi valjda trebalo da proizvede efekat da čorba bude još gušća i da Srbija, gledano iz ugla gutača laži vrha DPS-a, mora da bude mirođija u svakoj, bar kada je o podrivanju Crne Gore reč.

Glavni urednik portala In4S Gojko Raičević smatra da se i lažna priča o delovanju stranog faktora, kao i sve što je objavljeno u ovom gnusnom pamfletu, svodi na izbore 30. avgusta.

– Predizborna svrha tog tipa navodnmih informacija je jasna. Očito je da režim u strahu od poraza ne bira sredstva i da se opet služi neprijateljima iz Srbije. Uvek se sa tom pričom o udaru stranog faktora u javnost ide pred izbore. Nekad je taj spoljni neprijatelje Srbija, nekad Rusija, a nekad i Srbija i Rusija – objašnjava Raičević.

Milo u ozbiljnoj panici

Časlav Koprivica, profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka, ocenjuje da je lista tobožnjih srpskih špijuna u Crnoj Gori klasična policijska provokacija.

– Međutim, sada je razlika u odnosu na ranije izbore to što je vlasti Mila Đukanovića dogorelo do nokata. Pozicije su im ugrožene i nikad nisu bili u većoj opasnosti da izgube vlast. Oni iz vladajuće garniture, koji su u javnosti najzagriženiji, istovremeno su i najugroženiji, jer bi mogli da se nađu pred pravosuđem zbog svega što su radili – smatra sagovornik “Vesti”.