pixabay.com

Sadašnja vlada Kosova već dve godine nije uspela da obezbedi nova priznanja, a ministarka spoljnih poslova Donika Gervala kaže da za nju priznanja nisu najvažnije pitanje, već da je fokusirana na druge stvari.

 

Ona je dodala da dobri odnosi sa zemljama imaju veću težinu od novih priznanja.

– Prošlo je dosta vremena od kada nemamo nova priznanja. Ali priznanje samo po sebi nije glavni element koji određuje uspeh spoljne politike Kosova. U početku smo se fokusirali na jačanje odnosa sa zemljama koje već imaju formalno priznanje, ali nismo imali razmenu i odnosi nisu materijalizovani – kazala je Gervala.

Gervala je istakla da je ambasador Kosova u Hrvatskoj Martin Berišaj stabilizovao odnose sa Hrvatskom.

– Uporedio sam njegovu verziju priče sa drugim zemljama od kojih smo tražili informacije. Imali smo potvrdu iz sve tri države da ne postoji ništa za šta bi se Berišaj mogao biti optužen. Zato nastavlja svoj posao – navela je ona.

Dodala da će, ukoliko bude pronađen zakonski prekršaj, biti preduzete neophodne mere.

– Bila sam u Dubrovniku. Upoznala sam mnoge različite strane i hrvatske političare i tamo sam videla da Berišaj ne samo da je uspostavio dobre odnose sa svojim kolegama, već je u isto vreme stabilizovao odnose sa Hrvatskom – rekla je ministarka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here