EPA-EFE/IAN LANGSDON
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francuska će pojačati svoju vojnu prisutnost na istočnom Sredozemlju, najavio je u sredu francuski predsednik Emanuel Makron.

On je pozvao Tursku da zaustavi istraživanje nafte i plina u spornim vodama koje je pojačalo tenzije s Grčkom.

Francuski predsednik je u razgovoru s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom izrazio zabrinutost zbog „unilateralnog“ istraživanja, saopštila je Jelisejska palata, dodavši kako ono mora prestati kako bi se omogućio dijalog između tee dve članice NATO savza, javlja „Hina“ a prenosi“Avaz“.

Francuska će „privremeno pojačati“ svoju vojnu prisutnost na istočnom Mediteranu, dodaje se u saopštenju, „kako bi pratila situaciju u regiji i pokazala svoju odlučnost da se poštuje međunarodno pravo“.

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a tenzije su narasle u ponedjeljak kad je Ankara poslala istraživački brod u sporni deo Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova, dan nakon što je Grčka potpisala sporazum s Egiptom.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije razgovaraće o tom pitanju na vanrednom sastanku u petak. Grčki ministar će se isti dan zbog toga u Beču susresti s američkim državnim tajnikom Majkom (Mike) Pompeom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime