PKS
Evroazijska unija

Sporazum Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU), čija primena počinje u subotu 10. jula, omogućava veći plasman domaćih proizvoda na tržište od 183 miliona potrošača, daje podsticaj novim domaćim i stranim investicijama, posebno u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, kao i transportu i logistici, kompanijama iz gumarske, metalske, tekstilne i građevinske industrije, i IKT sektoru.

Sporazumom je omogućeno da se u zemlje EAEU može izvesti i 2.000 tona cigareta, oko 90.000 litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, i neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i voćnih rakija, rečeno je na poslovnom panelu ”Novine u Sporazumu o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske unije” u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Jelena Ivanković iz Centra za Aziju, Rusku federaciju i Zajednicu nezavisnih država PKS, kaže da je u pitanju vrlo značajan i dugoisčekivan Sporazum koji omogućava našim firmama veći izvoz, modernizaciju i tehnološki razvoj.

„Očekujemo povećanje izvoza, modernizaciju, sve veće i intenzivnije usklađivanje sa standardima koji su vrlo oštri, a to će dovesti do povećanja kvaliteta naše proizvodnje“, izjavila je Ivanković.

 Sporazum sa EAEU sadrži u sebi važeće sporazume o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa Ruskom Federacijom, Belorusijom i Kazahstanom, sa modernizovanim tekstom zasnovanim na principima tržišne ekonomije i pravilima STO, i neznatno izmenjenim listama izuzetaka iz režima slobodne trgovine, uz proširenje zone slobodne trgovine na Kirgistan i Jermeniju. Takođe, inovirane su odredbe u delu koji se odnosi na preferencijalna pravila o poreklu roba.

 Jagoda Lazarević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija navodi da Srbija godinama unazad izvozi široku paletu roba na prostor EAEU, najviše poljoprivredno prehrambenih proizvoda. U Rusiju se, prema njenim rečima, plasira čak 60 odsto ukupne domaće proizvodnje sira.

 U strukturi razmene Srbije i EAEU, Ruska Federacija je najznačajniji trgovinski partner naše zemlje sa učešćem od 93 odsto u izvozu Srbije na tržište EAEU, i oko 90 posto uvoza sa ovog tržišta.

 Aleksandar Lesin, zamenik Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u RS ističe da se proteklih meseci povećalo interesovanje ruskih kompanija za izvoz u Srbiju.

„Ovaj sporazum omogućava Srbiji pristup novim tržištima i omogućava plasman robe na tržište od skoro 200 miliona stanovnika, a za ruska izvozna preduzeća omogućava proširivanje asortimana robe za izvoz na srpsko tržište“, objašnjava Lesin.

 Na današnjem panelu je učestvovalo više od 30 kompanija predstavnika najrazličitijih sektora, kao i stručnjaci iz resornih ministarstava.

Jovan Krivokapić, menadžer korporativnih poslova kompanije „JT International“ AD Senta, kaže da je početak primene Sporazuma značajan za mala preduzeća i velike međunarodne kompanije jer omogućava povoljniji uvoz sirovina ali i plasman naših gotovih proizvoda.

 Vladimir Arsić, šef izvoza gotovih proizvoda u kompaniji „Vino Župa“ iz Aleksandrovca, kaže da ta kompanija očekuje rast izvoza i da Sporazum omogućava unapređenje postojeće saradnje ali i nova partnerstva sa kompanijama iz država članica EAEU.

 Kada je reč o vodećim izvoznim proizvodima Srbije u EAEU u 2020. godini, najviše su plasirane jabuke, gume za putničke automobile, hula-hop čarape, soja u zrnu, lekova, a uvozili smo najviše prirodni gas, naftu i industrijska ulja…

Srbija je potpisala Sporazum sa EAEU u oktobru 2019. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here