Sporne i kočnice na Tojotinom “prijusu”

0

"Glas Amerike" je najavio da američka Uprava za bezbednost automobilskog saobraćaja otvara formalnu istragu problema sa kočnicama "prijusa"
 

Pozivajući se na izvore u kompaniji, japanska agencija Kjodo je javila da "Tojota" razmatra nove opozive u Japanu i SAD, posle serije žalbi na sistem kočenja hibridnog modela "prijus". Vlada u Tokiju insistira da se istraga povede što pre.

 

Predmet mogućeg opoziva je model "prijusa" za 2010. godinu, koji je sa montažnih tarka izašao u maju prošle godine, a u januaru ove već postao najbolje prodvano vozilo u Japanu. "Tojota" je prodala oko 170.000 tih vozila u Japanu i 100.000 u SAD.

Opoziv, ako odluka o tome bude donesena, najverovatnije će obuhvatiti sve modele prodate u svetu. "Tojota" je do kraja minule godine prodala oko 310.000 jednica tog modela u oko 60 zemalja.

Zvaničnici "Tojote" su objavili da je do sada već promenjen komjuterski softver na sistemu kočenja kod vozila proizvedenih od kraja januara i naveli da ona neće biti predmet opoziva.

Agencije izveštavaju da su "Tojotine" prodavnice počele da dobijaju rezervne delove koji bi trebalo da reše prethodni problem vozila japanskog proizvođača, nevolju sa papučicom za gas koja može da se zaglavi i tako izazove neželjeno ubrzanje vozila.

"Tojota" se izvinila kupcima i poručila da su "problemi sa nekontrolisanim ubrzanjem veoma retki", a da se i tada "vozilo može kontrolisati čvrstim i postojanim pritiskom na kocnice."

"Glas Amerike" procenjuje da sve te nevolje nisu uništile "Tojotinu" reputaciju, ali da su joj "naneli ozbiljnu štetu".

BBC ističe procene analitičara da će opozivi vozila koštati "Tojotu" oko dve milijarde dolara.

Američko ministarstvo saobračaja je saopštilo da je primilo brojne izveštaje o problemima sa kočenjem kod "priusa" zbog kojih je, kako navodi, došlo do četiri nesreće. "Tojota" i dalje tvrdi da problem sa "prijusom" ne ugrožava bezbednost korisnika tog vozila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here