Vesti
Đaci na postolju: Andrija, Mateja i Bogdan

Poslednjeg vikenda u aprilu održan je u Bazelu na fudbalskim terenima Sent Jakops pravi sportski dan. Već godinama tradicionalno Fudbalski klub “Srbija 1968” organizuje fudbalske utakmice i druženje uz muziku, ali ovog puta pridružili su im se i Dopunska nastava na srpskom jeziku, šahovski klub Sorab, KUD “Dobrosav Radovanović Kikac” i Umetnički centar Soko. Skoro sva srpska udruženja i organizacije iz Bazela našle su se zajedno na jednom mestu. Dan je počeo, kako i treba, zagrevanjem odnosno trčanjem. Prvi put je na ovakav načina organizovan kros RTS-a u Bazelu. Ova manifestacija održava se u Srbiji i dijaspori već 33. put, ali su se tek sada u Bazelu stekli uslovi da đaci učiteljica Margite Tot i Andrijane Adamović zajedno trče i takmiče se. Dopunska nastava na srpskom jeziku, koju organizuje Ministarstvo prosvete Srbije, odvija se u sedam grupa, od ponedeljka do subote i sada su se okupili svi zainteresovani učenici i takmičili se u trčanju. Posebno su se trkali dečaci i devojčice, svi uzrasno podeljeni. U zavisnosti od uzrasta i pola, trke su bile od 200 do 600 metara. Članovi fudbalskog kluba “Srbija 1968” obeležili su deonice i pomogli u organizaciji. Nabavili su i medalje za prva tri mesta, sa motivom trkača i imenom krosa na poleđini. Roditelji raspoređeni oko staza, vodili su računa da sve bude korektno.

Dečji ansambl KUD “Kikac”: Spremni za nastup

Nezaboravno iskustvo

Deca su bila sportskog duha i fer plej je bio zagarantovan. Najbrojnija je bila najmlađa grupa dečaka kojoj su se pridružili i mali fudbaleri. Oni najmlađi koji su trčali za sebe, istrčali su celu deonicu. Maleni Kosta Bogojević od tri i po godine nije nijednog trenutka zastao. Trčao je sam do kraja iako su svi stariji odavno pre njega prošli kroz cilj. Marta Adamović je na početku trke izgubila jednu patiku, ali je istrajala do kraja i osvojila zlatnu medalju.

Veljko Bogojević osvojio je zlatnu medalju za dečake prvog razreda.

Uspešn kros: Andrijana Adamović i Dejan Jovanović

– Potrudio sam se da trčim najbrže što mogu, bilo je super. Srećan sam što sam pobedio i što sam se igrao sa drugarima iz škole – kazao je on, a njegova mama Tanja dodala da je ovo bilo jedno veoma pozitivno iskustvo, kako za decu tako i za roditelje, a poseban utisak ostavila je dobra prijateljska atmosfera.

Napeto: Prolazak kroz cilj

Treće mesto na krosu zauzela je Dijana Jovičić koja je takođe potvrdila da se lepo provela. Njena mama Tomanija kazala je da je i ranijih godina dolazila na fudbalski događaj, ali da je ove godine bilo posebno lepo jer je organizovan i kros za učenike Srpske dopunske škole, a nakon programa bila je organizovana i zabava gde su se uz muziku i dobro društvo svi lepo proveli.

Legende Crvene zvezde

Nakon krosa, nastupali su KUD-ovi, pa je usledio fudbalski blok. Prvi su na teren istrčali juniori, a zatim je prvi tim igrao protiv FK Bahleten 2020 prvenstveni meč. U pauzu između mečeva opet je bilo igre i deca u lepim srpskim nošnjama razgalila su sve prisutne i učinila ovaj dan sportsko-umetničkim. Na kraju su igrali veterani FK “Srbija 1968” i Crvene zvezde.

Igrao se i šah

To je bio poseban kuriozitet jer su se legende Zvezde (Stojanović, Kantar, Karasi, Todorović, Šestić, Borovnica, Branko Nikolić Papiga, Slavoljub Janković, Zoran Nikolić Bidža, Zoran Kavaja, Lošmi Vasiljević, Boško Đurovski, Radovan Krivokapić, Todorović, Vlada Mirković, Sanibal Orahovac i Žela Antonela) našle na terenu sa srpsko-bazelskim igračima. Zvezda je meč dobila tesno, 7:6. Posle utakmica, nastavilo se u takmičarskom stilu, ali na crno-beloj tabli i odigrano je nekoliko uzbudljivih partija šaha.