Pixabay

Švedska kompanija Spotify najavila je da će, u nastojanju da smanji troškove, otpustiti 17 odsto radne snage ili oko 1.500 zaposlenih.

Izvršni direktor Danijel Ek je u belešci o organizacionim promenama objavljenoj i na sajtu Spotifaja napisao da je morao da donese tešku odluku jer je „ekonomski rast drastično usporen, a kapital poskupeo“.

„Da bismo uskladili Spotify sa našim budućim ciljevima i osigurali da smo odgovarajuće veličine za predstojeće izazove, doneo sam tešku odluku da smanjim ukupan broj zaposlenih za otprilike 17 odsto u celoj kompaniji“, napisao je Ek.

On je dodao da razume kako će odluka uticati na brojne pojednce koji su puno doprineli kompaniji koja trenutno zapošljava oko 9.000 radnika.

„Spotify sutrašnjice mora definisati nemilosrdna snalažljivost u načinu na koji radi“, izjavio je Ek.

Spotify je i ranije ove godine smanjivao broj zaposlenih, ali ni blizu broju otpuštanja koji je danas objavljen.

Kompanija je, po najnovijim podacima, ostvarila profit od 65 miliona evra za tri meseca, do septembra, što je prvi put da ostvari kvartalni profit za više od godinu dana time što je povećala cene usluga dok se povećao broj pretplatnika.

Ek je izjavio da će, zbog toga što je kompanija nedavno ostvarila pozitivne rezultate, mnoge ljude jako iznenaditi vest o otpuštanjima.

„Raspravljali smo o manjim smanjenjima tokom 2024. i 2025. Ipak, s obzirom na jaz između naših finansijskih ciljeva i naših trenutnih operativnih troškova, odlučio sam da je značajna akcija za smanjenje troškova najbolja opcija“, napisao je on.

Otkako je Spotify pokrenuo uslugu audio striminga, potrošio je mnogo novca na razvoj poslovanja i na obezbeđivanje ekskluzivnog sadržaja kao što su podkasti koje vode biši predsednik SAD Barak Obama i njegova supruga Mišel.

Ugovor koji je kompanija napravila sa britanskim princom Harijem i njegovom suprugom Megan Markl koštao je Spotify 25 miliona dolara za samo 12 epizoda podkasta tokom dve i po godine, zbog čega je okončan u junu.

Spotify je kompanija koja pruža usluge audio strimovanja, a nju su 23. aprila 2006. osnovali Daniel Ek i Martin Lorencon.

To je jedan od najvećih provajdera usluga striminga muzike, sa preko 590 miliona aktivnih korisnika mesečno, među kojima je 226 miliona pretplatnika, prema podacima iz septembra 2023.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here