commons.wikimedia/RIA Novosti
Pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (Foto: Arhiva)

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije sprečila je teroristički napad na Krimu – uhapšeno je dvoje islamista koji su planirali napad na jednu od obrazovnih institucija u Simferopolju, saopštio je FSB.

„Uhapšeno je dvoje državljana Rusije, rođenih 1992. i 1999. godine. Oni su pristalice međunarodne terorističke organizacije ‘Tahrir el Šam’, zabranjene u Rusiji“, navodi se u saopštenju.

Prema operativnim podacima, pripremali su oružani napad sa improvizovanim bombama „na jednu od obrazovnih institucija u Simferopolju“, ali nije precizirano koju tačno.

Nakon terorističkog napada, radikali su planirali tranzit preko Ukrajine i Turske u Siriju kako bi se pridružili redovima militanata.

Pripadnici FSB Rusije su u kućama terorista zaplenili eksploziv i druge komponente za improvizovane bombe. Takođe su pronađene odgovarajuće instrukcije, prepiska i razmena glasovnih poruka sa izaslanicima terorista u kojima se govori o planiranom napadu.

„Tahrir el Šam“ je jedna od glavnih radikalnih islamističkih organizacija, koja je uključena u građanski rat u Siriji. Formirana je 2017. godine na osnovu terorističke grupe „Front al Nusra“, takođe zabranjene u Rusiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here