EPA/Pavlo Palamarchuk
Foto: Ilustracija

Predsednik Vrhovne rade Ukrajine Dmitrij Razumkov obratio se u otvorenom pismu američkom Kongresu sa molbom da se nastavi sankciona politika koja bi sprečila završetak „Severnog toka 2“.

Pismo je poslato predsednici američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi i objavljeno u četvrtak na sajtu parlamenta.

„Apelujem na američki Kongres da dosledno nastavi sa politikom sankcija koja bi sprečila završetak i puštanje u rad gasovoda ‘Severni tok 2′ i, ukoliko je potrebno, razmotri mogućnost uvođenja dodatnih pojačanih sankcija protiv pravnih i fizičkih lica koja učestvuju u izgradnji gasovoda“, navodi se u pismu.

Razumkov je pozvao Kongres da se uzdrži od odobravanja bilo kakvih sporazuma koji bi ugrozili evropsku energetsku bezbednosti i predstavlja pretnju nacionalnim interesima Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država.

Predsednik Rade smatra da projekat „Severni tok 2“ predstavlja direktnu pretnju energetskoj bezbednosti ne samo Ukrajine, već i cele Evrope, kao i da je pre svega to geopolitički projekat čiji je cilj „formiranje energetske zavisnosti evropskih zemalja od gasnog monopola Ruske Federacije“.

„’Severni tok 2’ je u suprotnosti sa zahtevima Trećeg energetskog paketa EU i povećava sposobnost Rusije da zloupotrebi svoj dominantni položaj na evropskom energetskom tržištu “, dodao je.

Nešto ranije je američki predsednik Džo Bajden izjavio da je projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ završen 99 odsto, te da je stoga već nemoguće bilo obustaviti njegovu realizaciju.

Prema njegovom mišljenju, taj projekat treba posmatrati kao deo „agresivne politike koju Rusija sprovodi ne samo protiv Ukrajine, već i protiv čitavog zapadnog sveta“.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime