EPA-EFE/David Crosling
Za sada nije poznato šta podrazumeva nova faza restrikcija

Biće gore pre nego što bude bolje. Ovo je rečenica koja se proteklih dana često izgovara u Viktoriji, ali i u ostatku zemlje.

Bilans od 428 novih slučajeva pozitivnih na koronavirus i tri smrtna slučaja u petak 17. jula, u Viktoriji je bio najviši od početka pandemije i razlog za uzbunu u celoj Australiji.
U strahu od drugog talasa koronavirusa u NSW formirali su se redovi ispred klinika za testiranje. Samo tog dana testirano je više od 27.700 ljudi. Policija Kvinslenda je tokom prošle nedelje prekontrolisala 600.000 graničnih prelaza sa Novim Južnim Velsom, a više od 1.100 automobila je vraćeno nazad.

Severna teritorija je odredila karantin od 14 dana za sve pristigle iz Viktorije i Sidneja po ceni od 2.500 dolara. I ostale zemlje i teritorije su u pripravnosti.
Premijer Australije Skot Morison zatražio je otkazivanje naredna dva zasedanja parlamenta, kako se koronavirus ne bi širio među parlamentarcima, senatorima, osoblju, i građanima Australijske centralne teritorije, a sve na osnovu preporuke prof. Pola Kelija, glavnog zdravstvenog službenika Australije.

Četvrta faza karantina

Koliko je situacija u Viktoriji kritična govori stav Australijskog medicinskog udruženja, da je trenutna rasprostranjenost koronavirusa u Viktoriji “veoma zabrinjavajuća“ i da je potrebno učiniti više, kako bi se sprečilo njeno dalje širenje. Dr Toni Barton, predsednik ovog udruženja je rekao da bi u Viktoriji trebalo uvesti karantin 4. stepena.
– Ukoliko ne zaustavimo širenje virusa u zajednici, nećemo moći da se zadržimo na ovom broju obolelih – rekao je dr Barton i naglasio da je zemlja “na udaru smrtonosne krize“ i da bi vlada trebalo da preduzme hitne mere.

Šta to znači?

Ne postoji definicija šta četvrta faza karantina znači i koje bi mere obuhvatila. Tačnije, nema definicije o kom broju novih slučajeva zaraženih, dnevno, nedeljno ili mesečno treba da se radi da bi se uvele nove mere.
Novi Zeland je svoje faze karantina imao jasnije izloženo, tako da je četvrta faza obuhvatala otkazivanje svih događaja i zatvaranje javnih prostora, obrazovnih objekata i većine preduzeća, uključujući prodavnice voća, mesare i pekare. Ova faza je završena krajem aprila.

Za sada stanovnicima Melburna je dopušteno da napuste kuće radi kupovine hrane i neophodnih stvari, pružanja ili primanja nege, vežbanja na otvorenom i da odu na posao ili studije. Ove mere su na snazi do 20. avgusta.

Na konferenciji za novinare, u subotu 18. jula, premijer Viktorije Danijel Endrjus je rekao da ne želi da nagađa kako će izgledati mere 4. faze ograničenja.

– Ako i kada bilo neophodno podešavanje mera, to ćemo objaviti, što je jasnije moguće, pokušaćemo ljudima da objasnimo, ali to nije za danas – rekao je Endrjus.
Nešto što bi bilo nalik merama četvrte faze jesu restrikcije koje su primenjene na građane devet javnih stambenih objekata u Melburnu, koji su bili u jakoj izolaciji dve nedelje. Stanovnici nisu mogli da napuste objekte iz bilo kog razloga, vojska je čuvala zgrade, a gradska služba im je dostavljala neophodne stvari.

Ranije je prof. Bret Satn, šef zdravlja Viktorije rekao da bi pojačavanje restrikcija moglo da se odnosi na dalja ograničenja dolaska na posao, što bi značilo da bi neki biznisi bili zatvoreni. Upućeni kažu da bi se verovatno uvela zabrana kretanja između pojedinih delova Melburna. Ujedno bi se od građana tražila i neka vrsta dozvole zbog čega se nalaze napolju.

Predviđa se i obaveza nošenja maski za lice za sve građane. Četvrta faza bi najverovatnije značila zatvaranje škola i online učenje za sve đake i studente. Ostali bi da rade: supermarketi, apoteke, klinike i organizacije koje su neophodne za održavanje gradskih potreba.

Ministar zdravlja Greg Hant je pak pozvao ljude da “budu veoma oprezni u vezi s glasinama koje pronalaze na društvenim mrežama“, a koje se odnose na povećanje ograničenjima, i istakao, da je cilj zemlje da se ne ide sa daljim ograničenjima.
– Znamo da je ovaj nivo imao ogromne ljudske i ekonomske posledice. Viši nivoi zaključavanja značili bi još veće teškoće za pojedince, mentalno zdravlje, socijalnu izolaciju, starije osobe koje bi bile izolovane. Naš cilj je da to izbegnemo – rekao je Hant.

Poruka premijera

Skot Morison je u svom gostovanju u subotu 18. jula, na temu koronavirusa, rekao da će Australija kroz ovo proći.

– Imamo odličan zdravstveni sistem, dobro smo pripremljeni, imamo sofisticiranu i razvijenu ekonomiju, koja je dobro vođena i imamo sredstva da kroz ovo prođemo – naglasio je.

Oštre mere nisu efikasne?

Prof. Piter Kalinja, stručnjak za zarazne bolesti i doktor u Kanbera bolnici, rekao je da su najefektnije mere borbe protiv virusa fizičko distanciranje, higijenske prakse, praćenje kontakta, boravak kod kuće, kada se ne osećamo dobro, i testiranje, te da nije jasno koja je korist daljih ograničenja.

– Nisam siguran da bi oštrije ograničenje bilo efikasnije. Viktorija je prošli put imala takva ograničenja od ostatka Australije, ali je bila manje uspešna od Kanbere, Brizbejna, Adelaide ili Perta – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here