EPA-EFE/LUKAS COCH
Skot Morison

Doskorašnji premijer Australije, Skot Morison, u tajnosti je tokom mandata dao sebi i ministarska ovlašćenja u čak tri resora – zdravstvu, finansijama i prirodnim resursima.

Zbog ovakvog poteza, sadašnji premijer Entoni Albaneze hitno je zatražio od njegovog kabineta da se obrati za pravni savet glavnom advokatu Australije (drugom čoveku pravnog sistema Komonvelta), a da zatim odobri i zvaničnu istragu na nivou Savezne vlade.

Sve se odigralo u jeku pandemije Kovida-19, kada je Morison odlučio da se imenuje za “drugog ministra“ u navedenim portfeljima.

Za njegovo “postavljenje“ nisu znali ni dvojica od trojice tadašnjih ministara u čija se ministarstva uključio – Matijas Korman i Kit Pit.

Jedini koji je bio obavešten da će s premijerom “deliti funkciju“ bio je ministar zdravlja Greg Hant, koji se navodno složio s tim.

Generalni guverner Australije ser Dejvid Harli potvrdio je da je potpisao instrumente koji dozvoljavaju Morisonu da upravlja ministarstvima, kako je istakao “u skladu sa članom 64 Ustava Australije“.

Međutim, guverner se ogradio od odluke da Morisonovo imenovanje ostane tajno ne samo za javnost, već i za većinu članova tadašnje vlade.

U saopštenju, generalni guverner je rekao da nije neuobičajeno da ministri budu imenovani u druge resore i da za to nije potrebno da polože zakletvu.

“Generalni guverner potpisuje administrativni instrument po savetu premijera. Odluka da li će se imenovanja objaviti je stvar tadašnje vlade“, napisao je Harli.

Kako saznaje ABC, tadašnji ministar zdravlja Greg Hant je pristao na zajedničku poziciju kao osiguranje u slučaju da ne može da obavlja funkciju ako se zarazi kovidom.

Međutim, Matijasu Kormanu nije rečeno da je Morison sam sebe imenovao za zajedničkog ministra finansija. On je ubrzo podneo ostavku i otišao na poziciju u međunarodnoj Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Takođe, bivši ministar prirodnih resursa Kit Pit potvrdio je u izjavi za ABC da je Morison iskoristio svoje samoimenovanje u njegov resor čak i da blokira odluku o izdavanju dozvole za istraživanje izvora nafte i gasa.

Sadašnji premijer Entoni Albaneze je istakao da je reč o „neverovatnim saznanjima“.

– Narod Australije je bio u mraku po pitanju ministarskih aranžmana, što je potpuno neprihvatljivo. Ovo što se desilo je suprotno Vestminsterskom sistemu i u najmanju ruku je cinično i uvrnuto – istakao je Albaneze.

Savezni premijer je zatim u ironičnom tonu dodao da je možda to razlog što je Australija kasno dobila vakcine protiv kovida i što ih nije bilo koliko treba onda kada su bile najpotrebnije.

– Možda to objašnjava zašto nismo naručili dovoljno vakcina. Ministar zdravlja je možda mislio da ih premijer naručuje, jer je i on bio ministar zdravlja, a ovaj je opet verovatno mislio da ih naručuje ministar zdravlja – rekao je Albaneze.

Lider Nacionalne stranke Dejvid Litlpraud, koji je u to vreme bio ministar poljoprivrede, izjavio je da ni on, a ni tadašnji lider “nacionalista“ Barnabi Džojs nisu znali da je bivši premijer samog sebe postavio na nekoliko funkcija.

– Za mene je stvar jasna – ako imate vladu koju ste sastavili, onda je normalno da verujete kabinetu. To su odluke Skota Morisona i ja se ne slažem s njima i spreman sam to da kažem jasno i otvoreno – rekao je Litlpraud.

Savezni premijer Entoni Albaneze je rekao da neće unapred davati zaključke, već će sačekati da glavni državni advokat da mišljenje o tome da li je bivši premijer prekršio zakon.

Međutim, Albaneze je istakao da postoji realna mogućnost da je Morison pored ovih izvršio i druga tajna imenovanja unutar vlade, a sve za vreme pandemije i vanrednog stanja.

Skot ne prati dnevnu politiku?!

Nakon objavljivanja iznenađujućih saznanja, Morison se oglasio samo tekstualnom porukom koju je uputio novinaru Sky News televizije Kjeranu Gilbertu, koji ga je prethodno kontaktirao radi izjave.

“Ne, nisam video šta je (Albaneze) rekao. Otkako sam otišao sa mesta premijera, ne bavim se dnevnom politikom”, napisao je Morison.

Kako navode pojedini mediji, bivši premijer ovo tvrdi uprkos tome što je i dalje član Parlamenta i prima platu u visini od 211.000 dolara godišnje.

“Neću da ga gurnem pod autobus“

Kit Pit iz Nacionalne stranke je s Morisonom “delio“ resor prirodnih resursa. Kako je rekao, isprva nije znao za to, ali kada je obavešten na kraju je ipak prihvatio taj potez.

– Da, to mi je bilo neobično i bilo je nešto zbog čega sam bio zabrinut. Ali, pošto sam blisko sarađivao sa Skotom tokom teškog perioda kovida, jednostavno neću da ga sada gurnem pod autobus – izjavio je Pit, kojem je Morison čak i poništio već pripremljenu dozvolu za istraživanje nalazišta nafte na centralnoj obali NSW.

Čemu tajanstvenost?

Bivši lider laburista Bil Šorten, koji je od Morisona izgubio izbore 2019, ocenio je da se radi o bizarnoj odluci bivšeg premijera.

– Saznanje da je bio senka svojih ministara pokazuje koliko je daleko otišao. Iskreno, nikad nisam čuo za tako nešto. Pa, ni za vreme Drugog svetskog rata tadašnji premijer Džon Kertin nije polagao zakletvu za ministra odbrane… Zaista ne znam šta je Morisonu prolazilo kroz glavu. Ako je već osetio i potrebu da to uradi, zašto nije rekao ljudima? Čemu tajanstvenost – zapitao se Šorten.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here