Youtube/PRETRES NEWS
Auto-litija u Crnoj Gori

Najduža i najveća auto-litija za odbranu svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori biće održana 23. avgusta, kada će učesnici vožnjom od Beograda do manastira Kumanica, koji se nalazi nadomak srpsko-crnogorske granice, izraziti svoj protest zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Organizator ove jedinstvene manifestacije je Savez Srba iz Crne Gore sa sedištem u Beogradu, koji je dobio i blagoslov episkopa mileševeskog Atanasija. Predsednik saveza Željko Čurović kaže da će se građani okupiti ispred Centra Sava, odakle će preći skoo 300 kilometara do Kumanice, gde će ih dočekati episkop Atanasije, koji će im se i obratiti po dolasku na odredište.

– Naš je cilj da pripomognemo i da damo podršku zaštiti, ne samo Srpske pravoslavne crkve već i zaštiti građanskih prava u Crnoj Gori. Ovog puta su ugrožena građanska prava Srba, sutra mogu biti ugrožena prava drugih naroda ili nacionalnih manjina. Mi stojimo u zaštiti onoga što je ljudsko – tvrdi Čurović.

On je uveren da zbog manifestacije, čiji je cilj podrška SPC, niko ne treba da se uzrujava, jer su podele nešto protiv čega se i sam bori i želi da stavi tačku na njih.

– Mislim da je toga dosta. Zato ta floskula o Velikoj Srbiji nema nikakve veze sa nama, kao ni sa Srbima uopšte. Mi smo jednokrvna braća, a to što je neko primio drugu veru ne mora da znači da smo različiti i da nam neko uvek baca kost da nas zavađa. Samo hoćemo da uputimo jaku poruku svim građanima Crne Gore, ne samo Srbima. Naravno da nam je na duši i srcu da se obratimo našoj braći, rođacima, komšijama i prijateljima Srbima da izađu na izbore, jer je 30. avgusta dan D. Ako ostane kao do sada, sutra će biti ugrožena neka druga grupacija u Crnoj Gori – smatra Čurović.

Predsednik Saveza Srba iz Crne Gore zbog toga poziva građane da na predstojećim izborima glasaju protiv aktuelnog režima.

– Vreme je da u Crnoj Gori na vlast dođu normalni ljudi koji će pružiti ruku pomirenja među ljudima i narodima. Došlo je vreme Njegoševe Crne Gore i Crne Gore Marka Miljanova, a prolazi vreme trgovine nacionalnim i verskim osećanjima zarad stvaranja atmosfere straha – poručuje Čurović.

Saslušani sveštenici

Zbog litije održane 21. juna u Herceg Novom u osnovnom tužilaštvu saslušani su sveštenici Nikola Todorović, Zoran Miljanić i Drago Pešikan, kao i predsednik Crkvene opštine topaljsko-hercegnovske Zoran Lazarević. Pred tužilaštvom su se okupili građane da podrže sveštenstvo i poruče vlastima da ne daju svetinje. Istu poruku nakon saslušanja uputio je i protojerej Nikola Todorović.

– Idemo do kraja da odbranimo svoje svetinje, svoju crkvu, dostojanstvo, čast i moral, veru naših predaka, svoju veru i zavet koji smo dali za budućnost naše dece. Na tom tragu ostajemo nepokolebljivi. Nećemo odstupiti dok se ne povuče zakon koji skrnavi sve što nam je sveto – tvrdi Todorović.