EPA
Premijer Danijel Endrjuz

Vlada Danijela Endrjuza kreće s probnim periodom koji je nazvala “vakcinisana ekonomija” u regionalnoj Viktoriji od 11. oktobra.

Proba će uslediti dve nedelje pre očekivanog termina za dostizanje 70 odsto potpuno vakcinisana populacije, što bi trebalo da se desi do 26. oktobra.

Ko su učesnici?

Predviđeno je da ispitivanje obuhvatiti ugostiteljstvo, frizerske usluge, kozmetičke usluge i turistička preduzeća, te određene događaje, kao što su konjske trke, proslave u zajednici i koncerti – dopuštajući veći broj gostiju, s tim da svi prisutni moraju da budu potpuno vakcinisani.

Probni period za “vakcinisanu ekonomiju” obaviće se u regionalnim područjima s visokom stopom vakcinacije. Prvi će biti pozvani da učestvuju u probnom periodu Bis koust, Bendigo, Pireneji, Vornambul, Bulok i Ist Gipslend.

Prema rečima ministra za podršku industriji i oporavak Martina Pakule ova područja imaju visoku stopu vakcinacije i nizak broj slučajeva korone.

U saradnji sa lokalnim savetima i industrijskim telima vlada će odabrati odgovarajuća preduzeća i događaje.

Sprovođenje pravila

Vlada je naglasila da su obuka osoblja, podrška vlasnicima firmi i informisanje o neophodnosti vakcinacije biti takođe, deo ovog probnog perioda.

Službenici za podršku biće raspoređeni na terenu kako bi se osiguralo nesmetano odvijanje programa, te da firme dobiju neophodnu pomoć. Do sada su firme bile u obavezi da sprovode pravila o obaveznom nošenju maski za lice i prijavljivanje putem QR koda.

Premijer Danijel Endrjuz je naglasio da je tokom testiranja “vakcinisane ekonomije” izuzetno važno da preduzeća imenuju odgovarajuću kvalifikovanu osobu, koja je obučena o tome kako sistem funkcioniše, kako bi nadgledala ovaj probni period.

Ujedno je naglasio je da to nije posao za tek zaposlenog, te da je probni period izuzetno važan kako bi se uočile eventualne slabe tačke “vakcinisane ekonomije”, koje bi se zatim ispravile.

Dokaz o statusu

Za sada su vlasti još u potrazi za dokazom o vakcinaciji. U ovom trenutku, Oziji koji su u potpunosti vakcinisani mogu da pristupe digitalnom sertifikatu putem veb-stranice MyGov, gde je navedeno ime i prezime, godište i vrsta cepiva koja je primljena.

Međutim, pojavili su se izveštaji o rastućem tržištu lažnih sertifikata o vakcinaciji protiv kovida. U avgustu je čak i senator iz Južne Australije Reks Patrik napravio lažni sertifikat o vakcinaciji, kako bi dokazao koliko ga je lako falsifikovati.

Ministar Pakula je rekao da će upravo u ovom probnom periodu razmotriti koji je najbolji način da se utvrdi nečiji status vakcinacije. Tom prilikom je rekao da ovaj dokaz može da uključuje Mediker onlajn aplikaciju “Express plus Medicare” ili štampane kopije potvrda o vakcinaciji dobijenih od Servisa Australija.

Prema rečima ministra za državne usluge, Denija Pirsona, državna i Savezna vlada rade zajedno kako bi bili sigurni da će tehnologija i sistemi, koji će podržavati vakcinisanu ekonomiju, biti efikasni i laki za upotrebu. Pirson smatra da će aplikacija Servisa Viktorija biti najpogodniji način za većinu ljudi da dokažu svoj status vakcinacije i u potpunosti učestvuju u životu države.

Nevakcinisani isključeni

Početkom septembra, premijer Danijel Endrjuz je poslao jasnu poruku građanima Viktorije o tome kako će izgledati buduća ekonomija države, te da će u “vakcinisanoj ekonomiji” moći da učestvuju samo građani koji su potpuno vakcinisani.

Tada je najavio da će se radi zaštite zdravstvenog sistema isključiti nevakcinisani građani. Ekonomija će, koliko god to bude moguće, raditi što normalnije za ljude koji su primili dve doze, naglasio je tada Endrjuz.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here