EPA-EFE
Aljbin Kurti

Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja, najavio je odmah po završetku izbora da ukoliko on ne bude formirao vladu kao pobednik, može doći samo do novih izbora. Da li je baš tako?

Zapad za sada namerava da u najverovatniju buduću vladu LDK – Samoopredeljenje ubaci i stranku Bedžeta Pacolija, za koju se još ne zna da li je prešla cenzus. U međuvremenu, iza leđa Kurtija druge albanske stranke prave računicu kako bi napravile širu koaliciju, u kojoj ne bi bilo Samoopredeljenja, piše Sputnjik.

Može li Kurti opet da ispadne iz igre, a da vladu formiraju Tači, Veselji, Haradinaj i Pacoli ako pređe cenzus?

Kurti se ne povlači

Darko Dimitrijević, politikolog sa Kosova i Metohije, kaže da je ovaj scenario moguć samo ako Kurti reši sâm da ustupi svoj mandat nekom drugom.

– Dakle, pobednik izbora predlaže premijera. Ne verujem da će se Kurti sâm povući, ali treba imati u vidu i mišljenje međunarodne zajednice koja je prisutna na Kosovu. A koliko sam upućen, oni su već imali razgovore sa svim političkim akterima ovde na Kosovu – kaže Dimitrijević.

Albanski politikolog Nedžmedin Spahiu smatra da će stvari biti jasnije kada svi rezultati budu obrađeni.

– Teoretski, jedino Amerikanci mogu da spreče da Kurti dođe na vlast i to tako što bi LDK-u rekli – nemojte sa njima da pravite vladu. Dakle, jedina mogućnost da Kurti ne bude na vlasti, jeste ta da ga Amerikanci ne žele. Sve ostalo je isključeno – uveren je Spahiu.

Novinar Idro Seferi ocenjuje: „Pobeda Aljbina Kurtija je njemu, ali i opoziciji donela veliku slavu na Kosovu i odustajanje od vlasti značilo bi destabilizaciju, nove izbore i žestoku opoziciju, jer masa koja je Kurtija podržala nije samo deo njegovog pokreta, već su tu i nezadovoljni ljudi koji inače ne bi bili njegovi glasači“, kaže Seferi.

Priča koja nezvanično kruži političkim kuloarima na Kosovu, jeste da je glavni problem zbog čega Kurti ne odgovara zapadu, njegova namera da pred Ustavnim sudom postavi pitanje validnosti obavljanja funkcije predsednika Kosova Hašima Tačija.

Naime, kako se spekuliše, Kurti pred Ustavnim sudom želi da pokrene pitanje da li je Tači razgovorom sa Beogradom o „razgraničenju“ povredio suverenitet Kosova, što bi mu dalo legitimitet da u kosovskom parlamentu pokrene njegovu smenu. Zapad naravno ne želi da se to desi, jer ne želi da Kurti kao premijer na sebe preuzme vođenje dijaloga sa Beogradom.

1 KOMENTAR

  1. da tacno tako ameri su potajno prebacili dihadiste u bosnu jer to je njihova vojska
    i ovi americki vojnici koji su po mom sudenju visak i problem administracije US potajno ce se naci na kosovu kroz albaniju jedan po jedan naci ce se u pristini na balkanu ce bude velike vatre

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime