Spremni da pomognu zemljacima brucošima

0

Olakšavamo studiranje: Srđan Vuković
 

Uoči početka studentske godine, Srđan Vuković, potpredsednik ove organizacije u Beču, objašnjava da se primećuje već ustaljen redosled pitanja i interesovanja studenata.

– Kao i uvek, počinje se informisanjem o uslovima upisa, upisnim rokovima, potrebnim dokumentima za aplikaciju i ostalim prvim koracima kada je studiranje u Beču u pitanju. U zavisnosti od čekanja na odgovor univerziteta, obično se i nestrpljenje povećava pa dolazi do deljenja iskustava u vezi roka za dobijanje odgovora. Kada i ukoliko odgovor bude potvrdan, na redu je sledeća faza – traženje stana tj. smeštaja, prijavljivanje boravka, otvaranje računa u banci, do predavanja potpune dokumentacije za vizu – navodi Vuković.

 

Uvek aktuelne informacije

Prema njegovim rečima ovaj proces omogućava da redovno rade na poboljšanju tekstova i zahteva od da uvek pratimo aktuelne informacije.

– Veoma smo zadovoljni i ponosni što OSSI Beč svakodnevno napreduje na tom polju i što time mnogim olakšava put do studiranja u Beču. Uostalom, jedan od razloga postojanja OSSI Beča je upravo taj što većina nas nije imala toliki broj informacija za vreme upisa – objasnio je Vuković.
 

Filip Teri

Kada je reč o problemima sa kojima se studenti najčešće suočavaju, Filip Teri, generalni sekretar, objašnjava na koji način OSSI Beč najviše pomaže studentima da ih reše.

– Austrijska administracija je izuzetno precizna i detaljna, pa nepripremljena dokumentacija može nepotrebno da oduži i zakomplikuje proces podnošenja zahteva u nekoj od nezaobilaznih institucija. Putem društvenih mreža, našeg sajta i mejlova, studenti koji imaju probleme obraćaju se našim članovima i u rekordnom roku dobijaju odgovor i potrebne informacije – istakao je Teri.

 

Saradnja sa srpskim i stranim udruženjima

Predsednica bečkog ogranka, Dušica Pavlović, kaže da je za OSSI Beč jedan od glavnih zadataka saradnja sa srpskim kao i sa stranim udruženjima i klubovima u glavnom gradu Austrije.

– Kroz saradnju sa našim udruženjima stvaramo i jačamo mrežu naše intelektualne dijaspore i koristimo njen potencijal kako bismo pomogli našim ljudima da se bolje integrišu u austrijsko društvo i razmenjuju informacije neophodne za život u Beču. Kontakti su od krucijalne važnosti za naše studente, a naš glavni cilj je da ih u saradnji s drugim udruženjima, spojimo s kolegama i da im obezbedimo iskustva u praksi, koja mogu da navedu u biografiji. Kako OSSI u prvoj liniji podržava obrazovanje, naša saradnja sa drugim organizacijama i udruženjima ima prevashodno obrazovni karakter, ali uvek učestvujemo i u humanitarnim akcijama – ističe Dušica Pavlović.
 

Dušica Pavlović
 

Ona navodi da se zajednički rad sa brojnim srpskim udruženjima u Beču bazira i na promociji srpske kulture u Austriji, a samim tim i stvaranje bolje slike o Srbiji u svetu.

– Sa zadovoljstvom možemo da kažemo da imamo odličnu saradnju s našim organizacijama u Beču, da pomažemo jedni drugima, a cilj nam je da održavamo i negujemo tu saradnju jer na taj način održavamo i negujemo našu vezu sa Srbijom – poručila je Pavlovićeva.

 

Prijatelji

Teri podseća da je Organizacija srpskih studenata u inostranstvu osnovana u drugoj polovini devedesetih godina, a dobijanjem svog statuta, juna 2011. godine, zvanično je prijavljen i formiran bečki ogranak u Republici Austriji.

– Ove godine smo proslavili treću godišnjicu postojanja i za to vreme smo uspeli da se na našim prostorima pozicioniramo kao glavni izvor informacija o obrazovanju i životu u Beču. Našim članovima smo postali mesto gde, iako se nalaze daleko od kuće, mogu pronaći prve prijatelje pri dolasku u Beč, a svojom slobodnom voljom i doprineti da naša organizacija raste i bude što efikasnija i na usluzi svima kojima je naša pomoć potrebna – objasnio je Teri.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here