pixabay.com
Rusija

Ruska strana spremna je da nastavi da pruža svu moguću pomoć u rešavanju sukoba u Nagorno Karabahu i računa na efikasnost pregovora između strana, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

„Očekujemo da će kontakti predstavnika Bakua i Stepanakerta/Hankendija dati rezultate i da će omogućiti da se odmah pokrenu mere za ispravljanje humanitarne krize u regionu i obezbeđivanje stabilnog života stanovništva Karabaha. Tome ćemo doprinositi na sve moguće načine“, rekao je Poljanski tokom govora na sednici Saveta bezbednosti UN o Nagorno Karabahu.

On je ocenio da se mora izraditi fazna „mapa puta“ za integraciju naroda Karabaha u pravno polje Azerbejdžana sa čvrstim garancijama njihovih prava i bezbednosti.

„Aktivno ćemo pratiti ove procese preko ruskog mirovnog kontingenta. Bezbednost i prava Jermena iz Nagorno Karabaha su od ključnog značaja“, istakao je on.

Poljanski je naglasio da je „sada apsolutni prioritet sprečavanje nastavka borbenih dejstava i vraćanje situacije na političko i diplomatsko polje“.

On je takođe rekao da „Rusija nastavlja da igra vodeću ulogu u procesu promovisanja normalizacije odnosa između Azerbejdžana i Jermenije i da je više nego bilo ko drugi zainteresovana za brzo rešavanje krizne situacije u regionu“.

Poljanski je rekao da je Rusija konstatovala spremnost Azerbejdžana da odmah istraži pogibiju pripadnika ruskih mirovnih snaga u Karabahu.

„Nažalost, ruski mirovnjaci još jednom su primili udarac na sebe dok su obavljali svoju dužnost. Od posledica granatiranja ima poginulih“, rekao je Poljanski.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana u utorak je saopštilo da je Baku pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka. Uz posredovanje ruskih mirotvoraca, vlasti Nagorno Karabaha su u sredu 20. septembra prihvatile predlog o prekidu vatre od 11 sati, saopštile su vlasti nepriznate republike. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su Azerbejdžan i Karabah dogovorili potpuni prekid vatre.

Tokom borbenih dejstava, na vozilo sa ruskim mirovnjacima koji su se vraćali sa osmatračnice u oblasti Džanjatag u Nagorno Karabahu 20. septembra otvorena je vatra usled čega su vojnici poginuli. U toku je istraga, generalna tužilaštva Rusije i Azerbejdžana su u kontaktu.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izvinio se ruskom lideru Vladimiru Putinu zbog pomenute tragedije i poručio je da će svi odgovorni biti kažnjeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here