Vesti

Učešće i nivo na kojem će vojska Severnoatlantske alijanse biti zastupljena na sastanku Saveta Rusija-NATO 12. januara biće pokazatelj spremnosti NATO-a za ozbiljan razgovor, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško, koji će predvoditi rusku delegaciju na pregovorima.

– Pošto se radi o vojno-bezbednosnim pitanjima, polazimo od pretpostavke da će na ovom sastanku učestvovati visoki oficiri NATO-a. To će, inače, biti pokazatelj njihove spremnosti za zaista ozbiljan razgovor, poslovni, o svim suštinskim aspektima vojne bezbednosti u Evropi – rekao je Gruško.

– Naša delegacija biće formirana upravo uzimajući u obzir rešenja tog problema – dodao je on.

Gruško je objasnio da su Rusiji potrebni konkretni rezultati dijaloga sa NATO-om i da je Moskva spremna za suštinski i operativni razgovor, ali da neće voditi pregovore radi pregovora.

– Ne mogu da kažem da li će biti dovoljan jedan sastanak, dva, tri ili četiri – rekao je zamenik ruskog ministra.

Bezbednost Rusije

Ruski diplomata istakao je da Rusija ima širok spektar vojno-tehničkih sredstava kako bi osigurala svoju bezbednost ukoliko dijalog sa NATO-om o legitimnim zabrinutostima Rusije, uključujući i neširenje Alijanse, propadne.

On je napomenuo da je prerano govoriti da li se može postići značajan napredak po pitanju bezbednosnih garancija posle sastanka Saveta NATO-Rusija.

– Prvo moramo održati sastanak, a zatim odlučiti u kom pravcu da krenemo dalje. Ako se govori o principijelnom izboru, onda je situacija manje-više jasna. Radi se o tome da ili idemo putem eliminisanja legitimne ruske zabrinutosti zbog vojnih dejstava Alijanse i njenog širenja, ili ćemo morati da biramo druge načine za osiguravanje naše nacionalne bezbednosti – konstatovao je Gruško.

– Instrumentarijum za taj vojno-tehnički izbor prilično je širok – zaključio je zamenik ministra.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je ranije da je sazvao sastanak Saveta Rusija-NATO za 12. januar. Prema Stoltenbergovim rečima, planirano je da se razgovara o pitanjima vezanim za evropsku bezbednost koja se pre svega odnose na Ukrajinu.

Osim toga, kako je ranije saopšteno, za 10. januar u Ženevi su planirani pregovori Rusije i SAD o ruskim predlozima za bezbednosne garancije. Pretpostavlja se da će nakon toga ruski predlozi biti razmatrani 12. januara na savetu Rusija-NATO i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here