Z. Vicelarević
VERUJU U DOBAR PLASMAN: Prvi ansambl KHD Kolo

Najznačajnija folklorna manifestacija godine je Evropska smotra srpskog folklora koja će biti održana u Beogradu 18. i 19. maja u organizaciji Asocijacije srpskog folklora dijaspore. Folkloraši iz dijaspore zaigraće u MTS dvorani, nekadašnjem Domu sindikata a među 42 društva su i Kulturno-humanitarno društvo Kolo iz Frankfurta i Srpska zajednica Izvor iz Noj Izenburga koji su se kvalifikovali za ovo takmičenje.

Kulturno-humanitarno društvo Kolo iz Frankfurta je spremno za “juriš na Beograd”.

– Spremni smo za Beograd, igrači su maksimalno motivisani, puni elana i jedva čekaju da krenemo na nastup i u osvajanje Evropske smotre u Beogradu. Dugo smo pripremali koreografiju “More dig se Deli Aguss”, igre iz Gnjilana, koreografa Ljubomira Vujčina koju izvesti na Evropskoj smotri. Sastavili smo ansambl od naših najboljih igrača i nadamo se dobrom plasmanu. Ipak, je u svemu najvažnije druženje koje je nama u Kolu uvek bilo na prvom mestu – rekao nam je Robert Dragađi, potpredsednik KHD Kolo.

On dodaje će članovi Kola biti smešteni smo u hotelu Nevski koji nije daleko od MTS dvorane.

– U planu nam je da posetimo neka kulturno-istorijska mesta u našem glavnom gradu ako budemo imali vremena. Polazak za Beograd je u četvrtak u popodnevnim časovima i putujemo komfornim autobusom – navodi Dragađi.

Prvi folklorni ansambl Srpske zajednice Izvor iz Noj Izenburga je više nego spreman za polazak na Evropsku smotru, kaže za “Vesti” Ljubiša Torlaković, predsednik SZ Izvor.

– Ovih nekoliko preostalih dana do Smotre naš prvi ansambl se i mentalno priprema za nastup. Predstavićemo se koreografijom “Nunta iz Isakova” to su vlaške igre i pesme iz okoline Ćuprije koreografa Siniše Filovića. Sa našim ansamblom su vredno radili umetnički rukovodioci Katarina Đurić i Nenad Stekić. Stižemo u petak, a u subotu nas očekuju obaveze koje je Asocijacija pripremila, a u vreme nastupa ćemo, naravno, navijati za sve ansamble koji igraju tog dana. Naš nastup je u nedelju i nadamo se dobrom plasmanu, a nismo ni protiv zlatne medalje, ako je budemo zaslužili. Nadamo dobrom druženju i još boljim nastupima svih učesnika kojima želimo svim učesnicima puno sreće na putovanju i na nastupima – ističe Torlaković.

Nastup Dunava u Španiji 2023.

IGRAĆE I CENTRU SRPSKE PRESTONICE: Folkloraši Izvora na jednoj od proba

Izvor na Trgu Republike

Torlaković s ponosom ističe da je njegov klub izabran da zaigra u nedelju uveče na Trgu Republike, posle svih nastupa u MTS dvorani, a pre proglašenja najboljih i dodele priznanja.

Dunav izabrao Grčku

Iako je za svakog srpskog folkloraša san da zaigra pred ogromnim auditorijumom na Evropskoj smotri ima i klubova koji ne žele da nastupaju na manifestacijama takmičarskog karaktera. Jedno od tih udruženja je Srpsko društvo Dunav iz Hohajma na Majni koje ni ove godine neće biti na Evropskoj smotri.

– Ove godine smo rešili da sa našim ansamblom nastupimo na Internacionalnom folklornom festivalu u Grčkoj u Solunu. Prošle godine smo bili na sličnom festivalu u Španiji u Barseloni odakle smo smo se vratili sa veoma lepim utiscima. Izabrali smo ovu varijantu koja je za nas opuštenija. Ostaćemo šest dana i imaćemo dva nastupa. Ako nas vremenski uslovi posluže bićemo na plaži i na lepim mestima kojima su Solun i okolina prebogati. Prethodno imamo defile kroz grad. Ovo je daleko opuštenija varijanta i sa mnogo manje stresa koji smo imali kada smo se takmičili na Evropskoj smotri. Do Soluna ćemo leteti avionom i tako smanjili čekanje na granici i dobiti više slobodnog vremena – rekao nam Krsta Prtljaga, predsednik SD Dunav.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here