Vesti
Ambasador Srbije u Australiji, Rade Stefanović

Uskršnji praznici bili su prilika da novopostavljeni ambasador Srbije u Australiji, Rade Stefanović, poseti Melburn i upozna se s članovima naše zajednice.

– Prvi put sam u Melburnu, povodom Vaskrsa. Bila mi je čast i zadovoljstvo da sa vladikom i našom zajednicom proslavimo veliki praznik – kazao je za “Vesti“ gospodin Stefanović.

Da li ćete obilaziti i druge gradove?

– Apsolutno. Tek sam nepunih mesec dana u “punom kapacitetu“ i naravno u planu mi je da posetim sve savezne države i teritorije u Australiji. I gde god budem bio, u bilo kom gradu ili državi, neću propustiti da se sretnem sa našom zajednicom. Položaj i saradnja sa našim ljudima u Australiji, Novom Zelandu i Okeaniji, koje pokrivam, jedno je od mojih prioriteta.

Da li ste već upoznati sa problemi srpske dijaspore u Australiji?

– Naravno, upoznat sam sa situacijom. Tu sam da saslušam svaku inicijativu, svaki predlog gde zajednica misli da država Srbija može da pomogne, i naravno, gde država Srbija misli da zajednica može da doprinese i pomogne matici.

Koji će biti vaš prvi zadatak?

– Ima dosta prioriteta. Imali smo jednu, ne baš dobru epizodu sa početka godine sa Novakom Đokovićem. To je izazvalo emotivnu reakciju u našoj zajednici, kao i u Srbiji. Meni je drago da u ovim prvim kontaktima sa ljudima vidim da su to u prvom trenutku bile emocije, da to nije, niti da ima razloga da između Srba i Australijanaca postoji negativan sentiment. Naprotiv. Bili smo saveznici u oba svetska rata. Baš ovde u Melburnu će biti 20. maja jedna izložba posvećena učešću Australijanaca u srpskoj vojsci. Tako da mnogo toga ima više što nas povezuje nego što nas razdvaja – zaključio je ambasador Stefanović.

Ambasador Srbije u Australiji, Rade Stefanović na službi povodom Vaskrsa

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here