pixabay.com

U Austriji su sve učestalije kritike zbog zadržavanja pojedinih mera u borbi protiv koronavirusa, a kritikuju i oni koji ne veruju u opasnost, ali i nekadašnji članovi radnih grupa vlade za borbu protiv epidemije.

– Već smo na suvom putu, ali vlada ne želi samo da koristimo lance, već nalaže da moramo da vozimo sa lancima za sneg – ocenio je bivši član vladine radne grupe stručnjak za javnog zdravlje Martin Šprenger.

Šprenger je, u izjavi dnevniku „Tiroler Tagescajtung“, kazao da je vlada propustila priliku da smanji nivo straha.

– Od Uskrsa je trebalo da izbacimo strah iz glava građana. I dan danas se mnogi ne usuđuju da idu u bolnicu, iako im je potrebna medicinska nega. Mogli smo u socijalnoj, psihičkoj, pedagoškoj i ekonomskoj oblasti smanjiti kolateralnu štetu. Ali za to je potrebna dalekovidost koju vlada nije želela – objasnio je on.

Šprenger kritikuje, konkretno, jednu meru koja pogađa gastronomiju, koja od 15.maja ponovo počinje sa radom.

– Kada odrasle građane vraćate kući u 23 sata onda im to morate objasniti. Možda postoje razlozi za vladu, ali naučno se to ne može objasniti. Vlada je to samo saopštila, ali nije objasnila – kazao je on.

Naime, ugostiteljski objekti će ubuduće moći da rade samo do 23 sata.

Šprenger je obrazložio i zašto je napustio radnu grupu vlade, rekavši da ga je šokirao naučno neodrživi dokument u kojem se navodi da postoji opasnost od 100.000 mrtvih.

Kaže i da na radnoj grupi nije bilo moguće voditi interdisciplinarnu raspravu, te dodao da država već vodi protiv virusa sa 10:0, kao i da su greške napravljene nakon dobrog razvoja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here