JUGpress
DOBRA ZABAVA: Učesnici su koristili razna plovila

U organizaciji grdeličkog Doma kulture i ove godine je održana tradicionalna Grdelička regata, manifestacija na kojoj se učesnici na raznim plovilima spuštaju niz Južnu Moravu.

Ovaj događaj okupio je oko 200 učesnika koji su na spust krenuli malo izmenjenom stazom, jer je start zbog rekonstrukcije Sarajevskog mosta pomeren par stotina metra niže, kod Plavog mosta. Do cilja u Dobrotinu učesnici su splavarili oko osam kilometara, a druženje je, po običaju, završeno ručkom u Domu kulture u Grdelici.

Ova sportsko-zabavna manifestacija održava se kontinuirano od 2006. godine s ciljem podsećanja na važnost očuvanja životne sredine. Marko Trivunić, direktor Doma kulture u Grdelici kaže da regata zbog toga simbolično počinje u 11.59.

UŽIVANjE: Nekima je dovoljna i traktorska guma

– Želimo da skrenemo pažnju na ekologiju, na zaštitu životne sredine, na očuvanje naših reka. Ovom prilikom apelujem na sve ljude Grdelice, ali i cele Srbije da vode računa o našim rekama, da ne bacaju smeće – ističe Trivunić.

Zbog činjenice da okuplja veliki broj učesnika kojima je ovo prilika da se druže ona nas podseća i na važnost prijateljstva i zajedništva.

Grdelička regata je manifestacija koja je postala brend Grdelice i okoline. Ne samo zbog naziva, već i zbog činjenice da okuplja veliki broj učesnika kojima je ovo prilika da se druže i dobro zabave. Ona već 16 godina promoviše grdelički kraj i njegove potencijale – istakla je Jelena Stamenković, pomoćnik gradonačelnika Leskovca.

Regata je trajala oko tri časa, za sve učesnike organizovan je prevoz nazad do Grdelice, a zatim i ručak u dvorištu Doma kulture: pasulj, riblja čorba i piće.

Grdelička regata od 2006. godine nije održana samo 2020. zbog epidemije korona virusa.