commons.wikimedia.org/Yevgeny Volkov
Ruski helikopter Mi-35M

Četiri nova helikoptera Mi-35M, koje je Srbija kupila od Rusije, sletela su na aerodrom “Pukovnik Milenko Pavlović” u Batajnici, ekskluzivno saznaje Sputnjik.

Reč je o tipu helikoptera kakvog do sada nije bilo u jedinicama Vojske Srbije, a koji će još više ojačati naše vazduhoplovne snage. Bilo je najavljeno da će novi helikopteri stići u prvom kvartalu 2020. godine, ali ih je Rusija isporučila pre predviđenog roka, i to dva dana uoči susreta predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, u Sočiju, piše Olivera Ikodinović.

– Možda izgleda neverovatno, posebno imajući u vidu činjenicu da ruska kompanija “Rostvertol” iz Rostova na Donu radi sa smanjenim brojem radnika, a istovremeno je došlo do značajnog uvećanja ugovorenih obaveza prema domaćim i inostranim klijentima. Ovde bih na prvom mestu istakao doprinos ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, koji se i ovog puta založio da se obaveze prema Srbiji ispunjavaju na način koji bi se mogao opisati samo jednom rečju – bratski – ističe za Sputnjik Svetozar Jokanović, ekspert za rusku avijaciju.

Prema njegovim rečima, kada jednog dana budemo pisali istoriju upotrebe Mi-35M u Srbiji svakako da ime ruskog ministra odbrane nećemo moći da preskočimo, jer je upravo Šojgu preporučio svojim kolegama iz Srbije da uzmu u razmatranje nabavku helikoptera Mi-35M, a takođe je i uticao da se otklone bilo kakvi problemi koji bi usporili realizaciju ovog posla.

Karakteristike Mi-35M

Helikopter Mi-35M je nastao na bazi ruskog borbenog helikoptera Mi-24VM „krokodil“ i predstavnik je sovjetske koncepcije jurišnog borbenog helikoptera koja je podrazumevala oklopljeni i snažno naoružan helikopter, koji se više oslanja na veliku brzinu nego na svoje manevarske sposobnosti.

Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 kilometara na sat i operativnoj visini od 5.400 metara, kao i doletu do 460 kilometara. S dopunskim rezervoarima goriva to može da bude i do 1.085 kilometara.

Pored vatrene podrške trupama na zemlji, ovaj helikopter može da služi za specijalni desant – u transportnoj kabini prevozi do osam vojnika s punom opremom i ličnim naoružanjem, kao i za transport naoružanja i opreme ili medicinsku evakuaciju ranjenika sa linije fronta.

Helikopter poseduje oklop koji štiti kako posadu, tako i vitalne delove helikoptera. Za zaštitu od vođenih raketa helikopter je opremljen sistemima za pasivnu i aktivnu samozaštitu, a rezervoari za gorivo obloženi su materijalom koji sprečava curenje goriva i eksploziju pri pogotku.

Helikopter Mi-35M poseduje poslednju generaciju avionike i napadno-navigacijskog sistema, optoelektronski nišanski sistem, kao i sisteme samozaštite koji obezbeđuju borbenu upotrebu helikoptera u povoljnim i srednje složenim meteo-uslovima, danju i noću. Od naoružanja, na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 milimetra i uvezan sa sistemom za upravljanje vatrom.

Na svakom krilu može nositi širok dijapazon naoružanja uključujući dodatne topove 23 milimetra, nevođene rakete 80 milimetara i protivoklopne vođene rakete “Ataka” dometa 6-8 kilometara zavisno od varijante, piše Sputnjik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here