Tanjug/AP
Vladimir Zelenski

Američki republikanski senator Džejms Dejvid Vens izjavio je da je poseta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Sjedinjenim Američkim Državama – sramotna.

– To je potpuno sramotno. Moraćemo da prođemo kroz veoma nedostojan proces kada će Zelenski doći i tražiti da mu vi, američki poreski obveznik, date još 61 milijardu dolara. Ja sam u Senatu dve godine. Ovo je najsramnija farsa koju sam video – rekao je Vens za televiziju “Foks njuz”.

Kako je dodao, cela poseta ukrajinskog predsednika smišljena je “isključivo radi toga da se izvrši pritisak na republikance kako bi ostavili po strani pitanje o zaštiti južne granice i dali Ukrajini još jedan kart blanš”.

– Da je Zelenski bio pametan, on bi izvršio pritisak na Bajdena da taj sedne za pregovarački sto o pitanju granice – zaključio je senator.

Sa druge strane, član Gornjeg doma Kongresa SAD Majk Li rekao je da američki senatori neće slušati uputstva Zelenskog.

Kako je istakao, “padaju mu na um mnogi legitimni razlozi” zašto da se ne složi sa Zelenskim koji će danas biti primljen na Kapitol hilu. Li je istakao da “gost nije dužan da se brine o američkim interesima”.

– Ali to je naša dužnost i nećemo slediti njegove direktive – rekao je senator.

Podsećamo, vašingtonska administracija je saopštila da je Bajden pozvao Zelenskog u Belu kuću 12. decembra. Ukrajinski lider je takođe pozvan da se tog dana obrati u Senatu američkog Kongresa.

2 COMMENTS

  1. Zar Zelenski već nije shvatio da je Zapad “trljao ruke” što se međusobno ubijaju Ukrajinci i Rusi, dok vojna industrija profitira ??? Gde je sad Dzonson koji je blokirao pregovore u martu-aprilu 2022?

    • To što se Sloveni međusobno ubijaju nije problem Zapada. Njihova sigurnost i prosperitet je. Putin je sve ovo započeo i nemojte to nikada zaboraviti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here