Pexels

U Srbiji su radnici spremni da se odreknu čak 8,8 odsto svoje zarade kako bi mogli od kuće da rade polovinu radne nedelje. Više od Srba bi se dela plate odrekli samo još Ukrajinci 11,9 odsto. U proseku je, kako je pokazala međunarodna studija “Rad od kuće širom sveta”, sprovedena u 27 zemalja, među kojima je i Srbija, čak 26 odsto zaposlenih spremno da da otkaz ili da počne da traži novi posao, u slučaju da moraju svih pet dana da rade u firmi.

Ipak, za našu zemlju ne postoje takvi podaci, jer je pitanje tog tipa postavljeno početkom 2022. tokom ankete koja u Srbiji tada nije sprovedena. Opsežno istraživanje je inače organizovano u dva navrata, sredinom jula 2021. i početkom ove godine. Sredinom prošlog jula u Srbiji je anketirano oko 1.000 stalno zaposlenih raznih zanimanja koji su imali opciju rada od kuće.

Studija je pokazala da se u svetu od kuće radi prosečno 1,5 dana sedmično. Singapur ili Indija su na vrhu liste sa 2,4 i 2,6 dana u nedelji, dok je Nemačka blizu proseka sa 1,4 dana. Sa samo 0,8 dana, Srbija se nalazi pri dnu liste, s Južnom Korejom, Egiptom i Tajvanom. Više od polovine anketiranih potvrdilo je da su kod kuće bili produktivniji nego što su očekivali, a utvrđeno je i da su u zemljama koje su imale stroža pravila tokom pandemije, poslodavci omogućavali više dana za rad od kuće.

Međutim, kasnije se ispostavilo da mnogi poslodavci planiraju da svojim zaposlenima odobre manje radnih dana od kuće nedeljno: u proseku 0,7, a u Srbiji još manje – samo 0,3 dana. Pritom, pokazalo se i da radnici žele više da rade od kuće, ne samo širom sveta, već i u Srbiji, i to u proseku 1,7 dana.

Studija je pokazala i da dva-tri dana rada od kuće zaposleni u proseku vrednuju kao pet odsto svoje plate. To znači da bi radije radili dva do tri dana od kuće, nego da dobiju povišicu u visini od pet odsto ili bi pristali da im se smanji plata za taj iznos. U Nemačkoj je, primera radi, taj procenat 3,7 procenata i time ispod proseka 27 zemalja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here