EPA/Valdrin Xhemaj

“Jednostrane akcije Prištine nisu isključene u narednom periodu pre svega kada je reč o pokušaju Prištine da preuzme prenosnu mrežu na severu Kosova i Metohije”, rekao je predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

Stav SAD i EU kada je reč o implementaciji Briselskog sporazuma je veoma značajan, jer oni i te kako mogu da utiču na Prištinu, rekao je Milovan Drecun.

Taj uticaj postoji i veoma je važno što su rekli da moraju da implementiraju deo sporazuma koji se tiče formiranja ZSO.

– Kurti ne samo da se protivi tome već preduzima i druge jednostrane akcije koje dodatno urušavaju postignuto – kaže predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju.

Kada je reč o energetskoj situaciji, Drecun kaže da je ona komplikovana zbog čega nije isključeno da će Priština pokušati da zauzmu dve prenosne stanice na severu Kosova, a to su dve trafostanice – “Valač” i “Gazivode”.

– Prenosnom mrežom na severu upravlja EPS, a Priština želi da preuzme prenosnu mrežu kao i naplatu. A to bi ponovo bila jednostrana akcija. Briselskim sporazumom nije definisana oblast energetike, ali su se kroz dva sporazuma omogućili osnivanje dve kompanije ‘EPS trgovina’ i ‘Elektro Sever’. Umesto da poštuju sporazum i omoguće rad ove dve kompanije oni prave dogovore sa albanskim kompanijama o preuzimanju tog tržišta. Pošto ne mogu na legalan način da preuzmu snabdevanje na severu nije isključeno da će Priština preduzeti jednostrane korake – rekao je Drecun.

Beograd može da upozori na akcije koje Priština priprema, kaže Drecun, jer naš narod ne može da dozvoli da mu život zavisi od dobre volje Prištine, jer Priština nije dobronamerna prema Srbima.

– To je pitanje života i opstanka. Oni znaju da će se srpski narod tome suprostaviti i bez specijalnih jedinica oni ne kreću u takve jednostrane akcije a kada angažujete specijalne snage nasilje je neizbežno – kaže predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju.

Drecun ne očekuje nastavak dijaloga pre završetka drugog kruga lokalnih izbora i konačnih rezultata, a još se ne zna kada će drugi krug izbora biti održan.

“Otvoreni Balkan” od inicijative prerasta u proces

Govoreći o “Otvorenom Balknu” Milovan Drecun kaže da to nije više samo inicijativa, već proces koji treba da realizuje političke dogovore i sastanak održan u Beogradu treba da doprinese tome.

– Ne znam zašto bi se bilo kome pravdali i zašto bi bilo kome smetalo da se ovaj region razvija. Ovo nije rezervni plan članstvu u EU, već je to u duhu evrointegracija – smatra Drecun.

Drecun kaže da na gradilištima Srbije već možete videti puno radnika iz inostranstva, zbog čega je olakšavanje procedura značajno za razvoj.

– Ovaj proces će se intenzivirati u narednom periodu i otvoren je i za druge zemlje – rekao je Drecun.

EU mora mnogo više da pomogne zemljama regiona da se brže razvijaju i da im olakša put ka članstvu a ne da im odmaže, rekao je Milovan Drecun.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here