Youtube/Otvoreni studio
Majkl Kirbi

Dugogodišnji američki diplomata Kristofer Hil, kojeg je predsednik Džozef Bajden nominovao za novog ambasadora u Srbiji, doneće višegodišnje iskustvo, veze sa političkim vrhom u Vašingtonu i otvorenost za rešavanje problema na novi način, smatra Majkl Kirbi, ambasador u Srbiji od 2012. do 2016.

Kirbi, koji je tokom dugogodišnje diplomatske karijere radio sa Hilom u američkim ambasadama u Poljskoj i Južnoj Koreji, rekao je u intervjuu za Glas Amerike da su odlukom o nominaciji veoma iskusnog diplomate SAD, pokazale da im je stalo do Srbije i da su poslale poruku da zaista žele da postignu napredak u tom delu sveta za koji je Srbija ključna.

– Predsednik Bajden je mnogo godina slušao kako Srbi govore da će uraditi određene stvari. Međutim, nisu uradili to što su obećali. Ovo je prilika da se to postigne. Administracija je ozbiljna, i vi se uozbiljite ili smo završili. Možda to treba uzeti u obzir. Stvari ne mogu beskonačno da traju – navodi Kirbi, ono što je po njemu, moguća poruka SAD Beogradu ovim imenovanjem.

Kirbi smatra da Hil može da unapredi stvari pošto je radio sa Bajdenom kada je on bio na položaju potpredsednika SAD, kao i sa svim ljudima u sadašnjoj administraciji, a takođe ima kredibilitet u regionu, pa prema američkom diplomati, on donosi celi paket, a ne samo 83 odsto ili tako nešto.

On smatra na osnovu dosadasnjeg rada sa Hilom, da ovaj ima odlične ideje kako da pristupi određenom pitanju i kako da ga konačno reši, što se pre svega odnosi na dijalog Beograda i Prištine, koji bi po američkom diplomati trebalo da dovede do cilja: Srbija u Evropskoj uniji i nezavisno Kosovo.

Kirbi navodi da trenutno, taj dijalog ne teče dobro iz niza razloga, a da on može biti uspešno priveden na kraju sa Kristoferom Hilom i sa SAD.

On naglašava da ova administracija ima drugačiji stav o Rusiji od prethodne, tako da je po njemu logično očekivati da će se ozbiljnije razgovarati o tome gde je budućnost Srbije, da li kao Putinovog prijatelja ili istinske evropske nacije, što om smatra da ona jeste.

Kirbi kaže i da to ne znači da Srbija ne može da bude istovremeno prijatelj sa Rusijom i evropska zemlja, kao i da Beograd mora da rešava pitanja kao što je vladavina prava i sloboda medija, a da bivšoj administraciji, kako se čini, nije bilo stalo do toga u Srbiji, a ponekad ni u SAD.

On je rekao i da je imao prilike da dosta tokom vremena sarađuje sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i pre nego što je ovaj postao premijer, tokom tog mandata i sadašnjeg predsedničkog i da nova američka administracija sigurno očekuje ispunjenje određenih obećanja koja su data kako što su, kako konkrento navodi, ona u vezi sa ubistvom braće Bitići, između ostalog.

Kirbi smatra da Hilu neće biti otežavajuća okolnost što je bio deo Klintonove administracije, koja je nepopularna u Srbiji , zato što je on profesionalni diplomata koji se ne može vezivati za neku određenu administraciju.

On naglašava da skraćenje mandata ambasadora Godfrija nije presedan ili kritika njegovog rada, pošto je i sam imamo slično iskustvo u Moldaviji zbog drugog posla na koji je upućen, a lično smatra da aktuelni ambasador u Srbiji ima svetlu budućnost u Stejt departmentu.

Kirbi zaključuje da nije reč o tome da Godfri nije doveo da promena koje Vašington želi, već da je Kris Hil šansa, a da čekanje još godinu dana nije dobro ni za koga.

19 COMMENTS

  1. u kom smislu srbi treba da se uozbilje
    mislim da su dosad dosta puta rekli tude necemo ali ni svoje nedamo america bi trebala da se probudi i pogleda koliko zla je napravila po ovom svijetu i nista ustvari postigla

  2. Ma da se nosi odakle se ispilio i srbija ne u EU a KiM u Srbiji!!! Jel jasno Tom Ameru? Ako nije nek dodje da ga prevaspitam !!!

  3. Америка да се уозбиљи. Србија је независна држава са КИМ као својом неотуђивим делом. Злочин који је Америка починила над српским народом не би више смела да понови. Укратко, нема Америка шта да тражи у Србији; непожељни сте у Србији.

  4. римска империја, ромејско царство, отоманско царство, аустро-угарска монархија, трећи рајх…. следећи !!!

  5. poslije onog cirkusa od predsjedničkih izbora u americi i svemu što je njima prethodilo (kao npr. bjesomučna kampanja protiv vlastitog predsjednika koja je trajala četiri godine i njegovo cenzurisanje na svim medijima) amerikanci su posljednji koji imaju pravo govoriti o “vladavini prava i slobodi medija”…

  6. mogu srbi da daju atomsku bazu rusima, pa si ti usisivacu zavrsio..prvo plateite steu 100 milijardi dolara zbog agresije i bombardovanja!

  7. Baš je lepo biti amerićki “diplomata”!Možeš da slažeš, koliko hočeš, i to se moracprohvatiti! Šta je to Srbija obećala a nije ispunila?

  8. TO opet neki prestavnik i ne zvanicni prestavnika sad tako da opet nas zeznu
    Dokle bajden ne prica tako nema straha a vucic to vec odavno naucio neka se tera ovaj mali saradnik

  9. То он пријети.Или хоче да каже да че бомбардовати опет.Па од њега и њих, нико доброг није имао.Само рат.Свугдје гдје су дошли.А Косово…је било и бит че србско.А ви…. ослободите ваше индијанце , који су помахнитали политичари и каубоји сатјерали у резервате.Ми смо стара држава а ми смо у Европи а не у НАТО ЕУ.

  10. Kirbi ovim šta si izrekao možeš da požanješ jedino mržnju kompletnog Srpskog naroda i to je jedini fakat. Gebelovsko ponavljanje notornih laži neće te približiti ni istini ni bogu a ponajmanje Srbima. Većini nas starijih američka kultura ,muzika film, sloboda istine i demokratija je bila životna inspiracija. Nažalost ti si sa jedne strane a demokratija, sloboda, istina, kultura i tradicionalna Amerika je na suprotnoj strani i tu je problem. Ono šta ti i takvi kažete da je crno a svi vide da je belo samo \”plaćeni\” poltroni-sateliti mogu da progutaju kao istinu. Još malo i taj dolar kojim kupujete \”navodnu\” istinu, a koji štampate kao sumanuti radeći time krize svetskih razmera osiromašujući svoj narod pa i ostale, neće vredeti ni wc papira a kamo li bombi i ljudi koje ste ratovima po celom svetu osakatili.

  11. Ha ha ha ha ha, u americi ima demokratije pa dele lekcije o demokratiji vladavini prava i slobodi govora, ha ha ha, ovi su zaista bolesni, oni neznaju sta znace te reci, ponavljaju ih kao papagaji

  12. Necemo da se uozbiljimo. Zasto bi? Mi smo sve ratove pobedili. Od Kosovskog boja 1389 pa do Oluje . Mi imamo bracu Ruse. Eh sad sto su pomogli Amerima i mudro cutali kad su nam uzimali Kosovo, to necemo da zapisemo u nasu istoriju. To nasim turbo folk nacionalistima i herojima srpskih portala nije ni bitno.
    Bitno je da smo vecne zrtve i da kukamo sledecih 500 godina.
    Gusle bre u ratnicke ruke. Najlepse je kukati uz gusle.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here