V. Frid
VAŽNO JE ZAJEDNIŠTVO: Ukazano na značaj u očuvanju socijalnog mira

U prostorijama Sabornog hrama Svetog Save u Beču održan je okrugli sto u organizaciji Austrijsko-srpskog društva na temu Integracija – put ka zajedništvu.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej je, pozdravljajući prisutne, ukazao na značaj integracije u očuvanju socijalnog mira, koji je danas u mnogim oblastima ugrožen.

Prof. dr Volfgang Rorbah, potpredsednik Austrijsko-srpskog društva podvukao je da uspešna integracija znači osećati pripadnost društvu.

Volfganag Rorbah sa dobitnicima priznanja

– To znači i razvoj zajedničkog razumevanja kako živeti zajedno u društvu. Mnogim Srbima u Austriji je to uspelo, a to potvrđuje više od 100.000 mešanih brakova, zatim mnoga sportska društva s velikim brojem srpskih sportista, gastronomija s mnogo srpskih zaposlenih i slično – naveo je Rorbah.

On je ukazao da ipak treba praviti razliku između integracije pojedinaca i porodica u društvo i integracije društvenih supsistema.

Institucija koja u oblasti integracije u Austriji deluje još od 1936. godine je Austrijsko-srpsko društvo. Strukturu i planove društva predstavio je predsednik dr Dejan Jelić. Kao primer institucije koja doprinosi integraciji Srba u Austriji navedeno je i Integrativno kulturno društvo Fokus iz Beča.

Teze o raznim oblicima integracija u prošlosti i sadašnjosti predstavio je sociolog prof. dr Klaus Zapotočki.

On je podvukao prednosti integracije u odnosu na asimilaciju.

– Kod asimilacije osobe gube svaku vezu sa kulturom porekla, što je često vezano za nametnute mere. Suprotnost integracije je dezintegracija, koja predstavlja opasnost. Starija i novija istorija Evrope dokazuju da dezintegracijom mogu biti pogođene države, socijalni slojevi, pa sve do porodica. Dezintegracija vodi ka dezorijentaciji koja rezultira nasiljem – naveo je Zapotočki.

SRDAČAN RAZGOVOR: Vladika Andrej sa nekim od učesnika

Povelje

Volfganag Rorbah sa dobitnicima priznanja

Na kraju večeri Austrijsko-srpsko društvo uručilo je povelje ličnostima srpskog porekla koje su primer uspešne integracije.

Povelje su dobili Vesna Jovanović-Klinger, predsednica udruženja Fokus, Aleksandar Čenić, privrednik i počasni konzul Srbije u Lincu, Zoran Kalabić, vlasnik firme za nekretnine, Vuk Komnenović, naučnik i Danko Delić, potpredsednik Austrijsko-srpskog društva .