Youtube/N1
Grad Glamoč

Preostali malobrojni Srbi u Federaciji BiH imaju niz poteškoća sa legitimnim predstavljanjem godinama unazad. Rezultati oktobarskih izbora potvrdili su da je taj entitet praktično etnički očišćen od Srba jer u Predstavnički dom federalnog parlamenta nije izabran nijedan poslanik iz stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj. S druge strane, od 10 kantona u FBiH, srpske stranke uspele su da izbore mandate u skupštini samo jednog, livanjskog, gde je najbrojnija srpska povratnička zajednica. Iz te regije u kojoj su okupljeni povratnici u Glamoč, Drvar i Grahovo u Dom naroda federalnog parlamenta izabrana su tek četiri delegata iz srpskih partija, dok će preostalih 19 dati stranke sa sedištem u Sarajevu. To praktično znači da će srpske interese braniti delegati iz SDA, DF-a, HDZ-a BiH i drugih stranaka iz FBiH. Trenutna matematika, međutim, nagoveštava da bi čak i ta četiri srpska delegata mogla da odigraju važnu ulogu u formiranju federalne vlasti jer tamošnji blokovi bez njih nemaju većinu, ali o tome tek treba da se razgovara u narednom periodu.

Srpski povratnici će i u naredne četiri godine biti suočeni sa problemom legitimnog predstavljanja i zastupanja njihovih interesa, zbog čega se ovih dana čuju prilično pesimistične poruke. Kakvo je stanje na terenu najbolje govori podatak o kojem su nedavno pisali brojni mediji. Naime, opštine Drvar i Glamoč jedine su u FBiH koje nisu povezane asfaltiranim putem. Tih 15 kilometara makadama zadaje brojne muke povratnicima.

– Drvarčani su prvi podržali Dejtonski sporazum i povratak i prvi se vratili na svoja ognjišta, a danas su u takvoj situaciji da nemaju put, vodu, struju, a infrastruktura im je kompletno uništena, što jasno govori kakav je položaj Srba u FBiH. Asfaltiranje tog puta od životnog je značaja za Srbe povratnike – ističe predsednik Udruženja proteranih građana opštine Drvar Mile Marčeta.

Smatra da federalne i kantonalne institucije uopšte nije briga kako žive povratnici u Drvar i Glamoč.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović za naš list kaže da je neverovatno da se u 21. veku uopšte moraju upućivati apeli da bude asfaltiran glavni put između dve opštine. Naglašava da su izbori pokazali faktičko stanje na terenu koje je potvrđeno još 2013. godine kada je sproveden popis stanovništva.

– Od nešto više od 542.000 Srba koji su živeli na teritoriji današnje FBiH 1991. godine, prema popisu iz 2013. godine ostalo ih je samo 56.550. Verujem da ih danas nema više od 40.000 – ističe Radanović.

Dodaje da Srbi danas u FBiH vode grčevitu borbu za opstanak i da je zbog toga izuzetno važno da imaju svoje legitimne predstavnike u federalnim institucijama.

– Ta četiri delegata mogla bi da se ispostave kao ključni za formiranje vlasti, a kad ste u takvoj poziciji onda možete i da postavljate određene uslove. Siguran sam da će srpske partije učiniti sve da poboljšaju život malobrojnih srpskih povratnika, ali da li će ući u vlast znaće se tek na kraju političkih pregovora. Važno je da te ljude ne zaborave Srpska i Srbija – kaže Radanović.

Nikakve koristi od Šmita

Problemi sa legitimnim predstavljanjem Srba u FBiH postoje još od završetka rata. U proteklim izbornim ciklusima često se događalo da srpski klub u federalnom Domu naroda ostane nepopunjen što dovoljno govori o veličini te populacije u tom entitetu. Pošto je Kristijan Šmit nametnuo izmene Izbornog zakona BiH koje omogućavaju Hrvatima da budu legitimno zastupljeni u federalnim institucijama, položaj Srba je pao u drugi plan, a odluka koju je doneo nemački diplomata na poziciji visokog predstavnika praktično ništa nije donela u korist Srba.

Makadamski put u 21. veku

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić ocenila je nedavno da sporni put između Drvara i Glamoča pripada redu regionalnih puteva i da je potpuno neverovatno da nije asfaltiran. Zbog teškoća putovanja makadamom građani Drvara, kad moraju u Glamoč, idu preko Livna, što im putovanje produžava za 70 kilometara. Makadamski put koriste uglavnom kamioni za prevoz trupaca od čega kantonalna vlast ima ogromnu korist, ali čak ni deo tih sredstava ne koristi se za asfaltiranje.