pixabay.com

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da se Srbi nisu borili za BiH, već za nezavisnu Republiku Srpsku u kojoj su vekovima svoji na svome.

Komentarišući izjavu Željka Komšića da BiH danas “nije onakva za kakvu su se borili”, te da se nisu borili za kantone, entitete, entitetsko glasanje, Dodik je u izjavi za Srnu rekao da “nosilac muslimanskog ratnog odlikovanja ”zlatnog ljiljana” zaboravlja da se svi narodi u BiH nisu borili u građanskom ratu za ono za šta se on borio i za šta je u tim borbama bio odlikovan”.

“Srbi i Hrvati sasvim sigurno nisu ginuli za centralizovanu državu u kojoj bi važilo pravilo jedan čovek jedan glas, i u kojem bi Bošnjaci po prirodi stvari bili dominantna i nacionalna i politička struktura. Entiteti i kantoni su i nastali da bi se i Srbi i Hrvati osećali ravnopravno u BiH, a mehanizmi koji im obezbeđuju ravnopravnost nisu mehanizmi blokada, kako ih Komšić vidi, već mehanizmi koji garantuju da u BiH niko ne može biti preglasan, zbog čega je i izbio građanski rat 1992. godine”, istakao je Dodik.

On je naglasio da kreatori Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH kao dela tog sporazuma nisu dali za pravo Komšićevim ratnim ciljevima i zbog toga i jesu u Ustav ugradili mehanizme zaštite od preglasavanja.

“Sve dok Komšić u tim mehanizmima vidi instrumente blokade, a ne zaštitu ravnopravnosti, sedi nelegitimno u Predsedništvu i predstavlja bošnjački narod na mestu hrvatskog člana, BiH će tavoriti ovako kako tavori. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i to je ne sprečava da bude i demokratska i građanska, ali je problem što Komšić građansko poistovećuje sa centralizacijom BiH, koja je u proteklih 30 godina mimo Ustava i sprovođena”, rekao je Dodik.

Sve dok, kaže, Željko Komšić u Srbima i Hrvatima vidi agresore i tuđe ekspoziture, a ne narode koji vekovima žive u BiH i imaju ista prava na nju kao i Bošnjaci, BiH će trčati za svojim repom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here