K. Marković
Običaji i igre

Srbi poreklom iz Dalmacije koji žive u Melburnu okupili su se prošle subote na njihovoj 14. tradicionalnoj zavičajnoj večeri održanoj u sali kulturnog kluba “Nikola Tesla” u Davtonu.

Na “Srpsko Dalmatinsko veče” mnogi su došli da se vide sa zemljacima, razvesele i, naravno, podsete života u nekadašnjem zavičaju koji su mnogi morali da napuste pre više od dve decenije. Pored dobre muzike, za koju su se pobrinuli Rajko Lalić, Strahinja Milivojević i pevačica Danijela, prisutni su mogli da se posluže ukusnom večerom na kojoj je bilo veliki broj dalmatinskih specijaliteta, kao što su pršute, kajmak i druga tamošnja jela.

Predstavnici kluba koji su se obratili prisutnima podsetili su da je veliki broj prognanih Srba sa prostora Republike Srpske Krajine svoj novi dom pronašao u Melburnu, ali da ni danas ne zaboravljaju svoju Dalmaciju, kao ni njihovi potomci,

Otac Momčilo Vukša, koji je sa svojim zemljacima tokom ratnog vihora na prostoru bivše Jugoslavije morao da napusti rodni dom u Ravnim Kotarima, kaže da je ponosan na svoje zemljake koji ponosno čuvaju svoje korene, običaje i jezik u dalekoj Australiji.

– Večeras smo se svi zajedno vratili u našu Kninsku Krajinu, Ravne Kotare, Liku, Kordun, Baniju i sve srpske zemlje od Knina do Skoplja i do Kranja. Kad smo krenuli u beli svet sa sobom smo poneli svoje običaje. I danas se okupljamo, družimo se, podsećamo se naših običaja – kaže sveštenik Momčilo Vukša.

Iako su danas daleko od starog kraja, rasuti širom Australije, Srbi poreklom iz Dalmacije trude se da uče svoju decu da znaju odakle su im koreni, podstiču ih da obilaze stari kraj. Sveštenik Vukša posebno je ponosan na mlađe generacije Srba koji su se ovde školovali i danas obavljaju mnoge cenjene poslove u Australiji i pomogli su da srpska zajednica zauzme status koji joj opravdano i pripada.

– Srbi sa prostora severne Dalmacije uvek su bili radni ljudi. I kad su izbegli u Srbiju odmah su počeli da rade, da se kuće, neki su krenuli u beli svet na poziv rodbine, uglavnom se većina dobro snašla i skućila. Hvala Bogu, imamo i dosta školovane dece, gde god se okrenete po Melburnu, gotovo svaka bolnica, fakultet, policijska stanica, naći ćeš Srbina koji je na položaju. Osvetlali smo obraz našeg starog kraja – rekao nam je sveštenik Momčilo Vukša. – Ko je bio vredan tamo, sada je i ovde.

Tokom večeri, u kulturno-umetničkom programu učestvovala je i folklorna grupa “Šumadija” iz obližnje crkve Sveti arhiđakon Stefan u Kizborou. Prisutne su pozdravili i iguman Teodor Bojović i jeromonah Petar Radulović iz manastira Sveti Sava u Ilajnu, te sveštenici Momčilo Vukša i Petar Božić iz Džilonga.

Stari se vraćaju, mladi – odlaze

Danas se u Dalmaciju vraća tek po neki stari srpski penzioner iz Australije, a mnoge srpske kuće još uvek su puste i napuštene. Zbog loše ekonomske situacije lokalno stanovništvo se iseljava u Evropu.

– Odlazim tamo svake godine, provedem petnaestak dana. Primećujem da se ljudi odavde vraćaju, obično su to stariji. Tamošnja mlađarija koja živi na prostorima Dalamcije, odlazi za boljim i plaćenijim poslovima u zapadnu Evropu. I hrvatsko stanoviništvo se masovno iseljava u Evropu. U Biogradu na moru, Zadru, Šibeniku, Splitu… čak 80 odsto ugostiteljskog osoblja je poreklom iz srpskih zemalja – kaže sveštenik Vukša.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here