Srbi masovno izlaze na izbore na severu KiM

Vestionline, Tanjug
1
Tanjug
Izbori na Kosovu i Metohiji

Srbi na severu Kosova i Metohije danas masovno izlaze na glasanje za vanredne parlamentarne izbore.

Na biračkim mestima nalaze se i predstavnici OEBS koji, kako je ranije rečeno Tanjugu, pružaju tehničku podršku, ali nisu u posmatračkoj misiji.

U severnom delu Kosovske Mitrovice na biračkom mestu u Osnovnoj školi “Sveti Sava” već je glasao veliki broj građana. Na birališta dolaze i mladi i stari, a mnogi od njih do svojih glasačkih mesta stižu porodično.

U Severnoj Mitrovici od jutros je, zbog izbornog dana, velika gužva na ulicama, kojima se kreće znatno više ljudi nego što je to uobičajeno nedeljom.

Glasanje na Kosovu i Metohiji počelo je u 7 sati ujutru, a birački centri se zatvaraju u 19 časova. Od 120 poslaničkih mesta u kosovskoj skupštini, deset je garantovano za Srbe, a još deset je rezervisano za predstavnike nacionalnih manjina.

Pravo glasa ima oko 1,9 miliona birača, od kojih je u deseet opština sa većinskim srpskim stanovništvom 117.808.

U četiri opštine na severu Kosmeta registrovano je 58.187 birača.

U Severnoj Mitrovici pravo glasa ima 22.457 birača, koji glasaju u osam biračkih centara, unutar kojih se nalazi 27 biračkih mesta, od čega su dva privatna objekta, a ostalo su škole.

Izborni proces prati i veliki broj medija, a o bezbednosti na severu pokrajine danas se brine oko 650 policijskih službenika Kosovske policije.

1 COMMENT

  1. to je zelo čudno .volilnih upravičencev pri šiptarjih je več kot pa prebivalstva.tisti ki so v tujini ne bi smeli glasovati

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here