A. Čukić
Foto: Ilustracija

Sve više država zatvara svoje granice, a bez obaveznog testa ili izolacije srpski državljani mogu da putuju u 17 zemalja.

Srpski državljani koji putuju u Ukrajinu, kao i državljani zemalja koje se nalaze u tzv. crvenoj zoni, obavezni su da provedu 14 dana u samoizolaciji za koju se prijavljuju preko mobilne aplikacije. Lica će o prekidu samoizolacije biti obaveštena putem pomenute aplikacije.

Od obavezne samoizolacije izuzeta su lica koja poseduju negativan PCR test, ne stariji od 48 časova, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Takođe, na aerodromima u Kijevu, Harkovu i Lavovu postavljene su laboratorije u kojima se vrše testiranja. Ako je rezultat negativan, osobi će biti dozvoljeno da uđe u Ukrajinu bez ograničenja. Cena testa iznosi oko 45 evra, dok se na rezultate, prema medijskim navodima, čeka 3-6 časova.

Državljani Srbije mogu ulaziti u Tanzaniju. Ukoliko država polaska ili avio-kompanija kojom su doputovali traže negativan test kao uslov za putovanje, putnici su obavezni da pokažu rezultate testa prilikom ulaska u Tanzaniju. Svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a može se tražiti da se uradi brzi test.

Državljani Srbije sada mogu da uđu u Brazil vazdušnim putem, na kraći period (do 90 dana), uz neophodnu potvrdu o zdravstvenom osiguranju za sve vreme trajanja boravka u Brazilu, navedeno je na sajtu Ministarstva. Strani državljani ne mogu da uđu u Brazil kopnenim i vodenim putevima do 29. avgusta.

Podsetimo, pored ovih izmena državljani Srbije i dalje mogu da putuju u 17 zemalja, bez testa i karantina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here