Youtube/RTVTK
Momčilo Cvjetinović

Srpski odbornici u Skupštini opštine Srebrenica jednoglasno su usvojili pismo koje su adresirali na Generalnu skupštini UN i vlade RS i Srbije, a u njemu su naveli podatke o srpskim žrtvama u ratovima u prošlom veku, među kojima je i 3.500 Srba iz tog grada, u ratu u BiH. Kažu da je u 20. veku u ratovima stradalo 2,6 miliona Srba i da su srpski narod često satanizovali oni koji su ga uništavali, što se ponavlja nemačkim predlogom rezolucije najavljene u Generalnoj skupštini UN. Pozivaju GS UN da rezoluciju usmeri ka ravnomernom pristupu žrtvama od 1992. do 1995. u Srebrenici u BiH. Iako je, kako poručuju, srpski narod najstradalniji u Evropi, posebno tokom 20. veka, u kome je doneo slobodu mnogim narodima na Balkanu, njegova žrtva je čest razlog za totalnu satanizaciju.

– Žrtve drugih naroda, koje ne negiramo, podižu se na pijedestal, a srpske nipodaštavaju, što dovodi do nepodnošljive atmosfere u BiH. Ako se želi graditi normalna država, potreban je ravnopravan odnos prema svim žrtvama – navode srpski odbornici.

Osuđuju selektivni pristup zločinima na području SFRJ i pozivaju sve koji dolaze na komemoraciju bošnjačkim žrtvama 11. jula u Potočarima da to učine 12. jula na parastosu srpskim žrtvama.

Podsećaju da su UN osnovane da štite interese svih naroda i država, što se u ovom slučaju krši i gaze se principi, pa pitaju kako se može očekivati da se takve odluke prihvate.

Zamenik načelnika opštine Momčilo Cvjetinović je ocenio da pismom pokazuju kolike su srpske žrtve, kao i da je ukazano na nedoslednosti i jednostranosti kada su u pitanju organi UN.

Činjenica je, kaže, da se u UN ne uvažavaju srpske žrtve, pa su u pismu naveli podatke o srpskim žrtvama da bi pokazali da u Srebrenici nije stradala samo jedna strana, kako se prikazuje, već je i srpski narod pretrpeo masovno stradanje.

– Osudili smo sve zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije, a potencirali smo apsurdnu činjenicu da je predlagač rezolucije Nemačka, od koje su ostala groblja u svim srpskim selima ovog kraja od pokolja koje su počinili Nemci i njihove sluge – istakao je Cvjetinović.

Pranje savesti

Srpski odbornici navode da je ovo jednostrana rezolucija UN o Srebrenici i apsurdna činjenica da to čini Nemačka koja je ovde počinila pokolje u Drugom svetskom ratu.

– Na ovakav način se ne može oprati savest i izbrisati istorija, ali mogu se pogoršati međunacionalni odnosi, što je nepotrebno i neshvatljivo i organi UN ne treba to da čine – navode oni i izražavaju bojazan da će ovakva nakaradna odluka biti uvod u različita tumačenja i da će tendencioznost proizvoditi nove nesporazume.

3 COMMENTS

  1. Izgleda da niko ne shvata da NATO zemlje ovom rezolucijom samo žele da opravdaju bombardovanje Srbije 1999 koje su po njihovoj propagandi učinili ” preventivno, da se ne bi ponovio genocid iz Srebrenice ” – dakle ako “genocid u Srebrenici” ne postoji, onda oni moraju da plate ratnu odštetu Srbiji i da joj vrate Kosovo i Metohiju.

  2. Српски народ највише страдао у Двадесетом веку, зашто Србија не процесуира Јасеновац где се догодио Геноцид над Српским Народом…Сребреницу више нико не би спомињао! Усташама не смемо заборавити Јасеновац!

  3. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here