EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Bisera Turković

Srpski predstavnici u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, uoči takozvanog Dana državnosti BiH, odgovorili su ministarki spoljnih poslova u Savetu ministara te države Biseri Turković da „neće da slave lažni praznik“.

Ambasadori navode da 25. novembar nije praznik usaglašen na nivou BiH i zato navode da „neće podržati jasnu nameru ministarke Turković da ugnjetava srpski narod“.

Srpski kadrovi u ambasadama BiH navode da se radi o „još jednom lažnom datumu u kalendaru nepriznatih praznika BiH“.

Kako dodaju, „ministarka Turković ponovo se oglušila na glas Predsedništva BiH, prema čijim odlukama bi trebalo da nastupa“. Umesto toga, kaže ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, samovoljno izdaje instrukcije koje niti jedan Srbin ne bi i neće poslušati.

– Predsedništvo je po Ustavu zaduženo da vodi spoljnu politiku. A znamo da oko 25. novembra ne postoji saglasnost, oko 1. marta ne postoji saglasnost jer prosto nemamo kalendar praznika na nivou BiH. Onda takve instrukcije i pozivi postaju bespredmetni i čist višak, komplikuju dodatno ionako složene odnose – dodaje Samardžija.

Ambasadorka BiH u Grčkoj Milica Ristanović Krstić podseća da „ovo nije prvi pokušaj direktive u mandatu Bisere Turković“.

Ministarka inostranih poslova u Savetu ministara svake godine poziva na proslavljanje takozvanog Dana nezavisnosti i Dana državnosti, čime se, kaže Krstićeva, „jasno pokazuje namera Turkovićeve da ponizi i ugnjetava srpski narod“.

– Neki datumi koje ministarka forsira da obeležavamo nama evociraju uspomene na ne tako lepe događaje. I na traumatične događaje iz prethodnog građanskog rata u BiH. Jedan od njih je 1. mart. Za nas Srbe to je dan kada je protiv naše volje izglasana nezavisnost na referendumu i svi vrlo dobro znamo da Srbi nisu tada glasali. Dakle oni proslavljaju datum kada smo mi preglasani – istakla je Krstićeva.

Jednoentitetski praznici koje proglašava Federacija praznici su provokacija, kaže ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan. Na te provokacije Srbi odgovaraju jedinstvenim negiranjem.

– Ambasada BiH u Japanu normalno će raditi 25. novembra i nećemo organizovati nikakve aktivnosti. Ovo je samo jedan u nizu pokušaja nametanja državnih praznika oko kojih ne postoji konsenzus tri konstitutivna naroda i na državnom nivou zapravo nikad nije ni usvojen zakon o praznicima – zaključuje Berjan.

Ambasador BiH u Hrvatskoj, Aleksandar Vranješ procenjuje da je ministarka Turković ostala u nekadašnjoj, kako kaže, „Alijinoj republici BiH“.

– Nameće zakone koji su tada važili samo za Bošnjake, ali Srbi neće odgovoriti na lažnu politiku Bisere Turković: Instrukcija Turkovićeve ne predstavlja nikakav obligatorni dokument za šefove diplomatsko-konzularnih predstavništava nego kvazipolitički pokušaj stvaranja kontinuiteta sa Alijinom republikom BiH čija je Turkovićeva bila ambasador – navodi Aleksandra Vranješ.

Bez ustavom obavezujućih instrukcija Predsedništva ili Saveta ministara BiH, i bez validnog Zakona o praznicima na nivou BiH, Turkovićeva samovoljno vodi spoljnu politiku, poručuju ambasadori.

Takozvani dan državnosti, ocenjuju, praznik je apsurda koji Srbi neće slaviti.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here