M. Karović
Prenela osećanja običnih ljudi: Marija Lina Veka (u sredini) na promociji u Beogradu

Marija Lina Veka, poznata italijanska novinarka i aktivista, autorka je čak četiri knjige o stradanju Srba na Kosovu. Njena knjiga o trgovini ljudskim organima “Vučje srce” doživela je svetsku slavu, a zahvaljujući Fondaciji “Braća Karić”, javnosti u Srbiji predstavila je i svoje najnovije delo “Pejzaži duše” u kojoj su se našle priče o Srbima koje je upoznala tokom boravka u južnoj pokrajini. Na promociji knjige autorka je odvojila posebno vreme da govori za “Vesti”.

– Knjiga se sastoji od 12 priča, po jedna za svaki mesec u godini, o ljudima koje sam upoznala tokom poseta Kosovu i Metohiji. Pejzaž neke zemlje ne predstavljaju samo planine, doline, reke već i ljudi. Želela sam da prenesem šta sam osećala dok sam razgovarala sa običnim ljudima, onima koji po cenu života nisu želeli da napuste svoje domove, ali i sa porodicama onih ljudi kojima su albanski teroristi oteli najmilije, a za mnoge od njih se opravdano sumnja da su bili žrtve trgovine organima. Zato je suštinski ova knjiga zapravo pejzaž moje duše, svega onoga što sam osetila da tišti te napaćene ljude, a ukratko se može opisati kao velika patnja i velika čežnja za pravdom – objašnjava Marija Lina Veka.

Mada zbog epidemioloških mera izazvanih korona virusom prethodne dve godine nije dolazila u Srbiju i na Kosovo, ističe da je pažljivo pratila sve ono što se za to vreme događalo.

– Nažalost, situacija na Kosovu, kad je reč o položaju Srba, već godinama je ista, ništa se ne menja nabolje. Srbi su tamo i dalje građani drugog-trećeg reda, a Kosovo nastavlja da bude crna rupa Evrope u kojoj se dešavaju strašne stvari. Sve se to odvija pred očima međunarodne zajednice što samo dokazuje da je u današnjem svetu sve moguće samo da bi se došlo do sramnog profita. Ali ovakva situacija otkriva koji su u stvari bili pravi interesi svih onih koji su učestvovali u ratu protiv vaše zemlje. Srbima s Kosova je nažalost, još te 1999. godine, bila dodeljena uloga dinosaurusa koji su osuđeni da fizički nestanu s tog prostora – ističe Veka.

Na pitanje da li se plaši upravo takvog scenarija, naša sagvornica nema dilemu.

– Tako će sigurno biti ukoliko pobedi zlo jer Srbi su na strani dobra. Ali istorija nas uči da postoje mnoge tajne i mnogi mali putevi kojima se tako nešto može sprečiti. Srbi su danas na Kosovu bez budućnosti, bez posla, bez sigurnosti i jedino što im je još preostalo to su vera i nada. To im nikada neće oduzeti, a na svima nama je da se borimo i da im pomognemo da opstanu.

Ova italijanska novinarka kaže i da s pažnjom prati sve ono što se trenutno dešava kada je reč o položaju SPC na Kosovu.

– Jedan od poslednjih apsurda nad apsurdima jeste što je Gugl pokušao da s mape sveta izbriše manastir Visoki Dečani. Zamislite samo tako monstruoznu ideju da se s interneta ukloni jedna od najvrednijih kulturnih spomenika pod zaštitom Uneska. Ali na istovetan način i Priština pokušava da izbriše postojanje svih srpskih svetinja, crkava i manastira. Oni to čine ili negiranjem ili prisvajanjem pravoslavnih svetinja. Da te namere nisu krajnje opasne, bile bi urnebesno smešne. Ne može se istorija menjati i prekrajati, a posebno ne onaj deo istorije u kome je satkan identitet jednog naroda – poručuje Marina Lina Vega.

Rusija je morala u rat!

Marija Lina Veka je za Vesti komentarisala i trenutno temu broj 1 u svetu – vojnu operaciju Rusije u Ukrajini.

– Događaji koji su prethodili vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini imaju istu šemu i po mnogo čemu se mogu porediti s onima koji su se odigrali uoči bombardovanja SR Jugoslavije i otimanja Kosova i Metohije. I tada, kao i sada, zahvaljujući netačnim i iskrivljenim informacijama stvorena je pogrešna i lažna medijska slika o postojanju dobrih i loših momaka. Rusija se po tom istom šablonu danas predstavlja kao loš momak, kao agresor, mada je svima jasno da nije mogla da dozvoli da NATO bude na pragu njene kuće.

Od srca: Marija pohvalila naš list

Čestitka “Vestima”

Poznata italijanska novinarka, književnica i aktivista veoma dobro zna šta su “Vesti” jer je do sada našem listu dala više intervjua koji su imali odjeka u svetskoj javnosti.

– Od srca Vam čestitam na 10.000. broj. Takođe, želim da izrazim svoju solidarnost kao novinar vašem listu jer je danas veoma teško biti novinar koji će dostojanstveno i korektno izveštavati o onome što se događa. To je praktično nemoguće i stoga je potrebno imati veliku hrabrost, ali i veliku strast, a vi to imate.

Konferencija o uranijumu

U februaru 2020. godine u Srbiji je trebalo da se održi veliki naučni skup posvećen osiromašenom uranijumu i posledicama njegove upotrebe tokom NATO agresije na Srbiju 1999. Zbog epidemije korone, ta konferencija je odložena, a Marija Lina Veka koja je jedan od organizatora ne krije svoje razočaranje što je u Srbiji sve manje interesovanja za ovu temu.

– Upotreba oružja s osiromašenim uranijumom je u čitavoj Evropi “politički nekorektna tema”. Kako je Srbija veoma zainteresovana da uđe u Evropsku uniju, već je na tom putu, pretpostavljam da je mnogo onih koji bi da se ovoj bolnoj temi uopšte ne govori. Brojni su razlozi zašto se to čini, a iza svega stoje interesi velikih sila, od SAD do Evrope. Jednostavno, veliki novac je igri jer bi se sa dokazivanjem povezanosti drastično većeg broja obolelih od malignih bolesti i upotrebe oružja s osiromašenim uranijumom pokrenulo pitanje obeštećenja žrtava. Nažalost, njih je sve više.