Pixabay.com

Turisti sa Kosova i iz čitave Srbije ovog leta zbog pandemije imali su na raspolaganju mali izbor destinacija za odlazak na more, pa su mnogi u iznudici rešili da oprobaju albansku obalu, što se ispostavilo kao potpuni pogodak.

Ekipa portala Kosovo Online imala je priliku da obiđe neka od najposećenijih mesta na jugu Albanije i razgovara sa turistima, koji su tamo ove godine došli mahom iz Srbije, Makedonije i Rusije.

Svi su oduševljeni prelepim plažama, morem, ali i cenama smeštaja, hrane kao i sjajnim gostoprimstvom lokalnih Albanaca.

Oni koji nisu imali istorijske i političke predrasude da letuju u Albaniji, koja za Srbiju i Kosovo dozvoljava ulazak i bez testiranja na Covid-19, nisu zažalili i našli su odličnu zamenu za Grčku i Crnu Goru.

Na plažama u Ksamilu, gradiću  u južnom delu albanskog primorja, ove godine letuje znatno više srpskih turista iz Niša, Prokuplja, Kragujevca, Beograda i ostalih gradova Srbije.

Dragan Ilić i Vladan Aleksić iz Prokuplja sa porodicama su prvi put u Albaniji.

– Prelepo, ekstra, ne znam kako da opišem. Za dva dana sam doneo odluku da dođem ovde na letovanje, nismo imali drugu opciju, ali nismo pogrešili i rado ćemo se opet vratiti. Smešteni smo u Sarandi, a kupamo u Ksamilu. Deca su prezadovoljna i mi sa njima – kazao nam je Aleksić.

I utisci Dragana Ilića su fenomenalni.

– Domaćini su ljubazni. Putovali smo kroz Kosovo i nismo imali nikakvih problema. Ja sam uvek za Grčku, ali bih ponovo došao ovde – kazao nam je Ilić.

Prelepo i čisto Jonsko more i još lepše plaže oduševili su Amira Milaka iz Sarajeva.

– Ja sam pozitivno iznenađen lepotom mora i plaža. Uvek sem bio skeptičan kada je u pitanju Albanija. Letovao sam godinama u Turskoj. Albanija se ne može uporediti sa ponudama koju nude turski hoteli, ali je ovde more mnogo lepše i bolje. Verujte mi, ako budem živ i zdrav, doći ću ponovo, jer sam fasciniran lepotom albanskog primorja – rekao nam je Milak.

Turisti sa kojima smo razgovarali kazali su nam da su cene hrane identične ili čak jeftinije u odnosu na Niš, Beograd i ostale gradove u Srbiji. U trgovinskim radnjama na rafovima je bogata ponuda proizvoda iz Srbije.

Ljubiša Milovanović iz Gračanice sa porodicom letuje u Ksamilu.

– Vlasnik sam restorana u Gračanici i verujte mi da su ovde cene kao kod nas na Kosovu. Neverovatno je da vas na plaži služi konobar i makijato ili espreso naplaćuje 150 leka, a albanski lek je po kursu u odnosu na evro približan srpskom dinaru. Možete sami da uporedite o kojim cenama se radi – ističe Milovanović.

Saranda i Ksamil su u turističkoj ekspanziji. Grade se moderni hoteli i apartmani. Uređuju se ulice, trotoari i šetališta.

Ponuda u privatnom smeštaju se kreće od 15 do 50 evra za noć.

– Ove godine je znatno veći broj turista iz Srbije, Makedonije, Kosova i Rusije. Trudimo se da im boravak u apartmanima bude prijatan. Svakog trećeg dana čistimo apartmane i menjamo pokrivače i jastučnice. Želimo da ostavimo dobar utisak kako bi sledeće godine ponovo došli kod nas – kaže vlasnik vile “Tanis“ u Ksamilu Agim Ćeliku.

Epidemija koronavirusa i zatvaranje granica uticali su da Albanija srpskim turistima postane jedan od  izbora za letovanje. Na pojedinim plažama se poštuju mere protiv širenja koronavirusa i ležaljke su propisno udaljene, dok se na većini plaža mere ne poštuju. U restoranima, marketima i na ulicama retki su turisti koji nose zaštitne maske.

4 COMMENTS

  1. Porodica iz Leskovca na letovanju u Albaniji doživela je kranje uznemirijuću i neprijatnu situaciju kada im je ceo automobil izgreban uvredljivim porukama na albaskom jeziku.

    Letovanje Leskovčana u Sarandi na jugu Albanije, pretvorilo se u razgovore i pregovore sa policijom zbog oštećenog automobila koji ih je sačekao na parkingu prvog dana letovanja. Poruke uvredljivog karaktera: “Bežite odavde ku**e srpske” i “smrt svim Srbima” zatekli su kada su prišli svom parkiranom automobilu.

  2. Šta je u glavama Srba kada je glavni utisak sa letovanja da te niko nije napao i nije ti izgreban auto?
    Kada idem na odmor o takvim stvarima ne razmišljam, podrazumeva se bezbednost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here