Lična arhiva
SVETLOST U MRAKU: Tradicionalna igra u centru Mocartovog grada

Kulturno-sportska zajednica Srba (KSZS) deveti put zaredom je pozvana da učestvuje na otvaranju Salcburškog letnjeg festivala i to kao jedini strani klub.

Mocartov grad na reci Salcah, grad baroka, kulture, pozorišta i muzike ovih dana je prepun turista i gostiju. Na svakom raskršću ima poneko kulturno dešavanje.

Svečanost povodom otvaranja Salcburškog letnjeg festivala koji traje do kraja avgusta ni ove godine nije protekla bez predstavnika Srba. Članovi KSZS su, deveti put zaredom, dobili poziv Sektora za kulturu Salcburga da učestvuju u tradicionalnoj Igri baklji (Fackeltanz).

UVEK U SRPSKIM NOŠNjAMA: Mladi članovi KSZS pružili podršku veteranima

Zajedno sa folklornim grupama zemlje domaćina, osmoro članova seniorske sekcije srpskog društva obučeni u tradicionalne srpske nošnje izveli su igru sastavljenu od 13 koreografskih slika. Ukupno 96 igračkih parova predstavljali su svetlost te večeri i ozvaničili početak tradicionalnog festivala, koji tokom leta u Salcburgu okuplja učesnike posetioce iz celog sveta, ali i političku elitu ne samo iz Austrije, već iz cele EU.

Učesnike i brojnu publiku pozdravili su guverner pokrajine Salcburg Vilfrid Haslauer, gradonačelnik Salcburga Harald Projner, kao i brojni predstavnici kulturnih ustanova.

– Kao i uvek priveligija je biti deo ove svečanosti kao jedino strano društvo u tradicionalnoj igri. To samo pokazuje da imamo izuzetnu saradnju sa lokalnim vlastima i njihovo poštovanje prema našem udruženju i nama kao predstavnicima srpske zajednice u ovom gradu – istakao je Nenad Šulejić, predsednik KSZS.

Dokaz dobre saradnja sa gradskim vlastima je i nedavno učešće KSZS na Fešti kultura u Salcburgu. Naše društvo bilo je najbrojnije, sa najviše članova u defileu među 33 udruženja koja su učestvovala. Pored osnovnih klupskih aktivnosti na očuvanju srpske kulture i tradicije kroz srpsku reč, igru i pesmu, odazivom i učešćem na skupovima poput ove svečanosti članovi KSZS koriste svaku priliku da na najbolji način promovišu maticu Srbiju.

Članovima KSZS sada predstoji zaslužen letnji raspust i odmor, a polovinom septembra nastavljaju redovne klupske aktivnosti.

Vredni članovi

– Već 25 godina kako predvodim udruženje redovno se odazivamo na pozive grada da se družimo sa predstavnicima drugih nacija i kultura i da ih kroz druženje što više upoznamo sa lepotama, običajima i tradicijom naše zemlje. U tome uspevamo zato što imamo vredne članove koji udruženju daju snagu da ostvarujemo postavljene ciljeve i uspešno idemo napred. Na tome im svima veliko hvala – ponosno ističe Nenad Šulejić, koji je ove godine i sam bio učesnik Igre baklji.

Ove godine zaplesao i Nenad Šulejić

Crtaju 13 figura

Više od 60 godina gradonačelnik Mocartovog grada poziva ljude na otvaranje Salcburškog festivala na izvođenje Igre baklji. Svake godine oko 100 plesnih parova pleše sa bakljama u rukama oko fontane Rezidenc u starom gradu Salcburga. Ova manifestacija je obnovljena 1951. godine, na osnovu starih srednjovekovnih običaja. Uz zvuke gradske muzičke plesne grupe svojim bakljama u tami noći crtaju 13 različitih figura. Parovi “cvetnim pozdravom” oduševe uvek brojnu publiku iz zemlje i inostranstva, a snimak projektovan na veliko platno na fasadi katedrale omoguća prisutnuima da vide celinu pojedinačnih crteža baklji.

Parovi plešu oko fontane

Od srednjeg veka do 18. veka, ples sa svećama je bio uobičajen u mnogim nemačkim kraljevskim kućama, posebno na venčanjima, a igrao se i na dvorovima Francuske, Engleske i Danske. Plesovi sa bakljama sa različitim koreografijama preneti su u narodne igre u mnoge zemlje, na primer u Austriju, Poljsku, Litvaniju i Španiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here