Privatna arhiva
Za uspomenu: Slađana Stamenović sa predsednikom Makronom

Nakon dve godine kovid-pauze, Francuska je na Šanzelizeu, najlepšoj aveniji na svetu, svečano obeležila 77. godišnjicu savezničke pobede i završetka Drugog svetskog rata. Ponovo izabrani predsednik Emanuel Makron je na startu ceremonije, na Trgu Klemenson, položio venac u podnožje monumentalnog spomenika posvećenog generalu De Golu, a nakon minuta ćutnje i intoniranja “Marseljeze”, izvesno vreme proveo u razgovoru sa naslednicima porodice De Gol.

U nastavku, na Tgu Etoal, održao je smotru republičke garde i vojnih elitnih jedinica, pod Trijumfalnom kapijom se poklonio grobu Neznanog junaka, raspalio večni plamen, položio cveće u bojama francuske trobojke, intonirana je himna, na šta se upisao u Zlatnu knjigu uspomena i pozdravljao i popričao sa svakim ponaosob od s odličjima i medaljama dekorisnim junacima, starinama, rodoljubima. Tokom ceremonije, predsednik Makron se mnogo puta rukovao i s visokim autoritetima države i drugim zvanicama, razmenjivao srdačne reči, a među njima, na jednoj od tribina, bili su i srpski dijasporci, oficijelni zastavničari, ovaj put samo u ulozi posmatraca.

– Rukovali smo se, zahvalio nam se na prisustvu, čestitali smo mu na reizboru, a on poručio da ćemo se opet videti 18. juna, tokom obeležavanja Dana nacionalnog sećanja – u ime naše male delegacije izjavila je Stana Bilbija, počasni predsednik Svesrpske zajednice Francuske, uz koju su bili Suzana Reljić, Slobodan Đekić i Slađana Stamenović.

Naši zemljaci su čestitali šefu francuske države