Srbi tuže Republiku Srpsku zbog Srebrenice

0

Žrtava u Srebrenici je bilo, ali je brojka sporna

 

"Krivične prijave biće pokrenute i protiv tadašnjeg predsednika RS Dragana Čavića i premijera RS Dragana Mikerevića, jer su pod pritiskom prihvatili izveštaj o Srebrenici, čime su zloupotrebili položaj, a nisu proverili načine i metode na osnovu kojih je sačinjen spisak o stradanju 8.500 Bošnjaka iz Srebrenice", rekao je predstavnik boračkih organizacija regija Birča i Podrinja Dragan Milošević.

On je naglasio da će spisak od 8.500 stradalih Bošnjaka "koji nije istinit ili je daleko od istine", imati dalekosežne posledice po srpski narod i srpsku istoriju, ako se ne utvrdi stvarna istina o Srebrenici.

"Ukoliko Vlada RS u roku od 15 dana ne formira novu komisiju koja će istražiti sve činjenice o stradanju Bošnjaka iz tog perioda, biće aktivirane krivične prijave", rekao je Milošević.

On je istakao da ova udruženja traže i od vlasti BiH da podrže formiranje nove komisije koja bi utvrdila potpunu istinu o Srebrenici, ne želeći da se umanji nijedna žrtva, ali isto tako da se ne dodaje nijedna žrtva ukoliko nije stradala u navedenom vremenu i na navedenom mestu.

 

Milošević je naglasio da su predstavnici ovih organizacija stupili u kontakt sa pravnim timom eksperata koji će uraditi tužbe protiv Komisije koja je formirana 2003. godine, s ciljem da se putem sudskog postupka utvrde načini i metode na osnovu kojih je ova komisija sačinila spisak poginulih Bošnjaka, te da li je na Komisiju bilo pritisaka i od koga.

"Uz krivične prijave biće priloženo niz validnih dokumenata, izveštaja i stručnih mišljenja, na osnovu kojih će se utvrditi prava istina o broju stradalih Bošnjaka u Srebrenici", rekao je Milošević.

On je dodao da je vremenom, postupcima pred raznim sudovima, naučnim istraživanjima i drugim saznanjima, došlo do sumnje u istinitost broja stradalih Bošnjaka na području Srebrenice, a time i u ozbiljnost, moralnost i stručnost Komisije koja je "utvrdila" broj stradalih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here